2020

Okrogla miza in film Erika Valenčiča o ljudstvu Sahrawi

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Videti El Aaiun (Erik Valenčič, 2020)

POTOHODCI 600X600 VIDETI EL AAIUN Foto Arne Hodalic in Katja Bidovec 2018

Projekcijo dokumentarnega filma novinarja in filmskega ustvarjalca Erika Valenčiča bomo pospremili z okroglo mizo na kateri bodo pod vodstvom Ervina Hladnik Milharčiča sodelovali Erik Valenčič, Katja Bidovec in Arne Hodalič.


Film režiserja Erika Valenčiča nas popelje globoko v Alžirsko puščavo, v begunska taborišča, v katerih že več kot 40 let prebiva okoli 170.000 pripadnic in pripadnikov ljudstva Sahrawi. Leta 1975 so španski kolonizatorji zapustili njihovo domovino Zahodno Saharo, vendar je ta kmalu zatem prešla pod nadzor Maroka in za kratek čas Mavretanije. Osvobodilno gibanje Polisario je leta 1984 osvobodilo vzhodni del ozemlja, zahodni del pa do danes ostaja pod nadzorom Maroka in s tem, kljub številnim miroljubnim prizadevanjem Sahravijcev za rešitev problema, sporno ozemlje. Taborišča so se spremenila v naselja, ki so poimenovana po mestih v Zahodni Sahari. Eden od njih se imenuje El Aaiun. Taborišča sta obiskala Katja Bidovec in Arne Hodalič, ki sta portrete sahravijk in sahravijcev predstavila v eni izmed ljubljanskih galerij.


Fotografska razstava Arneja Hodaliča in Katje Bidovec

Večkrat nagrajena in mednarodno uveljavljena fotografa Arne Hodalič in Katja Bidovec sta v letih 2017 in 2018 dvakrat obiskala sahravijska begunska taborišča na skrajnem zahodu Alžirije, kjer sta fotografirala sahravijske pregnance. Portreti so opremljeni s citati iz intervjujev z begunci, ki jih opravil priznani novinar in filmski ustvarjalec Erik Valenčič. Podobe in pripadajoči teksti pripovedujejo zgodbo Sahravijev iz Zahodne Sahare, nekdanje španske kolonije, ki se od leta 1975 nahaja pod delno maroško okupacijo.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy