2020

Maja Megla: Oživeti v življenje

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Maja Megla 600x400

Oživeti v življenje

 - predavanje - 


Kako se spopasti s kroničnim stresom in tegobami sodobnega časa,
s preobremenjenostjo, z negotovostjo preživetja in s strahom pred neuspehom?

Kako ohraniti 'sebe' in svoj notranji mir v areni tekmovalnosti in borbe za priznanjem? 

Kaj storiti, ko se zunanji pritiski in naše notranje napetosti razvijejo v eno od sodobnih psihosomatskih bolezni, kot so izgorelost, depresija, tesnoba, fibromialgija,
bolečinski sindrom?

Kako prenoviti lastne telesne in psihične moči?


  • TELESNO – prvo med vprašanji je mnogim neprijetno: ste pripravljeni na korenite in trajne spremembe? Izčrpanemu telesu je treba pomagati. Regeneriramo ga s spremembami v prehrani (alergije, intolerance, ekološka hrana, ...), z gibanjem, z zelišči in prehranskimi dodatki, z razstrupljanjem, zdravim črevesjem, z meditacijo, sprostitvenimi tehnikami. In ne pozabite na radost, prijatelje in smeh!
  • PSIHOLOŠKO  –  pomagati telesu pa ni dovolj. Drugo, enako pomembno, a mnogo bolj naporno delo nas čaka s seboj. Ste se voljni soočiti s travmami in ranami preteklosti, s toksičnimi odnosi (soodvisnost, nasilje, zlorabe,…), z lastnimi nezdravimi psihičnimi vzorci (nemoč, odvisnosti, nizka samopodoba, negativni notranji samogovori, …), s svojo temno (senčno) stranjo, s škodljivimi prepričanji, z destruktivnimi obrambami in lažnimi vrednotami?
  • DUHOVNO  –  in četudi imamo telo zdravo in življenje na videz urejeno, varno in uspešno, smo lahko prazni in nezadovoljni, brez smisla in cilja, če ne živimo v Resnici. Lahko jo črpamo iz umetnosti, duhovnosti, religije, filozofije, iz tišine ali narave, iz tistega, kar je večje in mogočnejše od nas samih. Zakaj sem tu? Kaj so moji talenti in darovi? Kaj je moj namen, cilj in poslanstvo? Kaj je tisto v meni, kar me živi in oživlja? Kdo sem ‘jaz’?

Za uspešno življenje ni recepta in zanj ob rojstvu nismo prejeli navodil za uporabo. Za srečo in harmonijo ni bližnjic in tudi ne instantnih rešitev. Vsaka življenjska pot je enkratna, posebna, unikatna in takšne so tudi njene preizkušnje.

Epidemija koronavirusa in nenaravna socialna izolacija sta nas postavili pred nove izzive: spreminjata planet in družbo, naše odnose in naše vrednote.

Kako se bomo odzvali?

- - -

Vstopnina:
3 €

- - -

Maja Megla je dolgoletna novinarka in urednica (Mladina, Delo). Njen prvenec Stres, kuga sodobnega časa, ki je izšel maja 2018, je bil doslej natisnjen trikrat. Gre za poljudnoznanstveni priročnik o stresu, bolezenskih posledicah in regeneracijskih tehnikah, ki je bil dobro sprejet tako med strokovno javnostjo (zaradi verodostojnosti in zanesljivosti) kot tudi med bralci (zaradi jasnosti in razumljivosti). Pri raziskavi se je avtorica oprla na najnovejše znanstvene izsledke. Viri so bile ugledne svetovne zdravstvene in raziskovalne ustanove (klinika Mayo, Tehnološki inštitut Massachusettsa (MIT), univerza Johns Hopkins, univerza Stanford, Harvard in Berkeley, Kalifornijski tehnološki inštitut idr.).

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy