2020

Potohodci: BOFF na obisku - Smučanje po ognjenem obroču (2019)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Skiing the fire ring 600x400

BOFF na obisku

Izredno veseli napovedujemo prvo letošnje pogovorno srečanje znotraj cikla Potohodci! V torek, 28. januarja 2020, bomo ob 19. uri v naši mali dvorani projecirali dva filma festivala BOFF - Bovec Outdoor Film Festival.

BOFF 2019 celostna podoba 600x200

Na 13. ediciji festivala, ki je potekala med 28. in 30. decembrom 2019, si je občinstvo lahko v treh dneh ogledalo kar 32 filmov domače in svetovne produkcije ter ob tem izbralo svoja ljubljenca. Nagrajena filma trinajstega bovškega filmskega festivala sta Smučanje po ognjenem obroču (Skiing The Fire Ring, 2019) in Led in Palme (Ice & Palms, 2018), oba z odprav, ki sta želeli biti tudi čim prijaznejši do okolja. Na BOFF-u so namreč meje med športom in naravovarstvom vse bolj zabrisane.

V razprodani bovški dvorani je 30-minutni dokumentarni film Smučanje po ognjenem obroču doživel svojo svetovno premiero, posnet pa je bil na lanski smučarski odpravi na vulkanskih gorah Herdubreid in Askja. Štiričlansko odpravo so sestavljali vodja, nekdanji hrvaški smučarski šampion Ivica Kostelić, bovški freeride smučar Matej Bradaškja, snemalec Miha Deisinger ter alpinistični inštruktor, plezalec, turni smučar in fotograf Jan Podgornik. Fantje so se skupaj z vso potrebno opremo za preživetje, v tej surovi naravi, peš odpravili na več kot 200 kilometrsko pot, na kateri je moral biti vsak korak vnaprej skrbno načrtovan. Ob odsmučanih prvenstvenih smereh v težkih vremenskih razmerah je tako uspeh odprave tudi naravi prijazen dostop brez prevoznih sredstev, na lastne moči, na smučeh in s sanmi, takoimenovanimi pulkami za seboj.

»Ta mehki pristop se zame začne tam, do koder seže javni prevoz,«
je v pogovoru po filmu med drugim povedal Kostelić.

Film bosta v sklopu cikla Potohodci pospremila gost večera, bovški freeride smučar Matej Bradaškja, in projekcija plezalnega dokumentarca Projekt Pathan (The Pathan Project, Francija, 2019), ki je v Bovcu doživel svojo slovensko premiero.

Vstopnina: 3 €

Smučanje po ognjenem obroču
http://youtu.be/7sK_ZDncgVY

Projekt Pathan
http://youtu.be/1vugwVY3e_Q

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy