2020

Javna predstavitev Mednarodne znanstvene monografije 'Breda Šček – glasbena migrantka'

Goriška knjižnica Franceta Bevka, pri klavirju

novica izid zbornika breda scek

Javna predstavitev Mednarodne znanstvene monografije
'Breda Šček – glasbena migrantka'

Primorska glasbenica, skladateljica in učiteljica Breda Šček, ki je bila tesno povezana tudi z našim goriškim prostorom, velja za pomembno ustvarjalko, a doslej še ni bila deležna poglobljenih strokovnih raziskav in razprav. Zato se je Kulturni dom Nova Gorica z veseljem odzval na pobudo slovenista in zgodovinarja ddr. Igorja Grdine ter muzikologa dr. Franca Križnarja in organiziral mednarodni simpozij o življenju in delu te »glasbene migrantke«, ki je živela in delovala v burnih časih in prostorih fašizma, nacizma in komunizma.

breda scek izsek 2Ob simpoziju smo v okviru glasbenega cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška v dvorani Frančiškanskega samostana na Kostanjevici pripravili tudi koncert, na katerem smo prisluhnili njenim komornim delom za klavir solo, za klavir in glas ter skladbam za mladinski zbor. To je le delček iz skladateljičinega obsežnega glasbenega opusa, ki je premalo poznan, še manj pa izvajan. Koncert, ki so ga oblikovali sopranistka Alessandra Schettino, pianistike Elisabetta Cavaleri, Sara Lupi in Eva Dolinšek ter Dekliška vokalna skupina Emil Komel pod taktirko Damijane Čevdek Jug, je nastal v sodelovanju s Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice, kjer je Breda Šček tudi začela svoje glasbeno izobraževanje.

partiture bREDA sCEK 1Ob 40-letnici Kulturnega doma Nova Gorica pa je luč ugledala tudi Mednarodna znanstvena monografija 'Breda Šček - glasbena migrantka', ki z različnih vidikov osvetljuje življenjsko in profesionalno pot te vsestranske ustvarjalke. Pri njenem vsebinskem nastanku so s posameznimi poglavji sodelovali priznani slovenski, hrvaški in italijanski profesorji, muzikologi, zgodovinarji ter drugi glasbeni strokovnjaki. Najzahtevnejše in najodgovornejše delo pa sta kot vodji simpozija in sourednika monografije opravila dr. Franc Križnar in ddr. Igor Grdina.

V sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka pa vas v ponedelejk, 5. oktobra 2020, ob 18. uri vabimo na javno predstavitev pričujoče monografije, na kateri bosta poleg direktorice Kulturnega doma Nova Gorica, gospe Pavle Jarc, sodelovala tudi urednika in avtorja prispevkov dr. Franc Križnar in ddr. Igor Grdina. Po javni predstavitvi bo mogoče znanstveno monografijo tudi kupiti po ceni 10 €. Vabljeni, vstop prost!


Dogodek bo organiziran ob upoštevanju varnostnih in preventivnih ukrepov, ki jih priporoča in nalaga NIJZ
v želji po preprečevanju zmanjšanja možnosti okužbe z virusom Covid-19.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje!
#OstanimoZdravi

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy