2021

Pet pred dvanajsto! V boju za kulturo tudi v Novi Gorici.

Prehod med Goriško knjižnico Franceta Bevka in SNG Nova Gorica

11.55 izrez

PET PRED DVANAJSTO!
V BOJU ZA KULTURO TUDI V NOVI GORICI.

Skupaj pridruženi:
Kulturni dom Nova Gorica,

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica,
Goriška knjižnica Franceta Bevka in
Goriški muzej


Novogoriški javni zavodi smo stopili skupaj v boj za kulturo! Pridruženi vseslovenski pobudi Pet pred dvanajsto! V boju za kulturo., ki je prišla iz Narodnega doma Maribor, smo se združili v skupnem nastopu na balkonu med knjižnico in gledališčem. Dogodek, ki ga bomo izpeljali ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje možnosti širjenja virusa Covid-19, bo v četrtek, 29. aprila 2021, ob 11.55

Še nedolgo tega smo obiskovanje koncertov, opernih, baletnih, dramskih in kino predstav, razstav ter drugih kulturnih prireditev imeli za nekaj samoumevnega. Pandemija, z vsemi ukrepi brez razmisleka o umetnosti ter ustvarjalnosti, ki so kulturni sektor potisnili na rob preživetja, pa je prinesla spoznanje, da temu ni tako. Za kulturo se je treba boriti! Z balkonov slovenskih kulturnih institucij in mestnih znamenitosti bo prihodnji četrtek zazvenela živa glasba, zaslišala se bo živa beseda slovenskih pesnikov, dramatikov in igralcev, ponekod bodo oživile lutke, mimoidoče bo razveselila tudi likovna stvaritev in plesna figura.

Združeni v vseslovenski pobudi želimo javnosti in odločevalcem poslati sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja. Skrajni čas je za sanacijo vseh negativnih posledic, ki jih je stanje na področju kulture v zadnjem letu povzročilo: moralnih, čustvenih in materialnih. Pet pred dvanajsto je! 


Preberi več...

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy