2022

BOFF ponovno na obisku!

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

smaragdni raj 600x400

POTOHODCI: BOFF ponovno na obisku!

Projekcija filma Smaragdni raj in pogovor z režiserjem Laurensom Bubendorferjem

Vstopnina: 4 €


Na predvečer otvoritve ribiške sezone, 31. marca, si bomo ogledali dokumentarni film Smaragdni raj, po izbiri občinstva najboljši tuji film bovškega festivala BOFF 2021.

»Dolina Soče je raj za ljudi kot sem jaz, ki nam muharjenje pomeni veliko več, kot le hobi ali šport. Muharjenje je osnova, na kateri gradimo naša življenja! Je kot religija. Uči nas kako živeti v sožitju z naravo in se prepustiti naravnemu toku vode.« O njegovi zaljubljenosti v dolino Soče in tem, kako pomembno je zaščititi ne le vodne vire, temveč vsa vodna območja, bomo spregovorili z avtorjem filma, Avstrijcem Laurensom Bubendorferjem

Skupaj s skupino ustvarjalcev Beautiful Escape Media je Bubendorfer v zadnjih šestih letih ob pomoči najboljše tehnologije ustvaril vrsto visoko kakovostnih posnetkov, ki jih je povezal v film Smaragdni raj (Emerald Paradise). Strastni ribič in ljubitelj narave sicer prihaja iz Tirolske, kjer se je rodil in odrasel, v Posočje pa se je zaljubil že v zgodnjih najstniških letih ter se prav na reki Soči in njenih pritokih učil ribolova oziroma muharjenja. Leta 2016 je uresničil svoje sanje, se preselil v vas blizu Tolmina in ustanovil filmsko podjetje. Snemanje filma je bil sicer zanj velik izziv, vendar je ves čas sledil svojemu cilju - ustvariti film o njegovi največji ljubezni; ribolovu in naravi. Poleg tega je želel opozoriti tudi na ekološki vidik in velik pomen ohranjanja narave in življenja v vodi.

Emerald Paradise - Fly-fishing in the Soča Valley - Official Trailer from BEAUTIFUL ESCAPE Media on Vimeo.


Ob tem vas utegne zanimati tudi aprilska avantura v sklopu cikla Potohodci s projekcijo dokumentarnega filma Stena - vzpon do zlata. Film o štirih vrhunskih plezalkah (Janja Garnbret, Shauna Coxsey, Brooke Raboutou in Miho Nonaka), ki se borijo za olimpijsko vozovnico, ko jim načrte prekriža epidemija covida-19, zaradi katere je bila olimpijada prestavljena za eno leto. Mlade ženske so se morale soočiti s svojimi psihičnimi in fizičnimi demoni, film pa je osupljiv vpogled v življenje olimpijca, ki obenem razkriva, kaj v resnici pomeni biti človek. Film bomo pospremili s krajšim pogovorom s predstavnikom Društva ekstremnih športov, vodilnega društva na področju plezanja na Goriškem in upravitelja plezalnega centra DEŠ iz Šempetra pri Gorici.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy