CIKEL SLOVENSKEGA FILMA

Za tokratni izbor del iz domače avdiovizualne produkcije bi lahko rekli, da nam razkrije vso produkcijsko raznovrstnost domačega kinematografskega okolja. No, ne dobesedno vso. A le redkokdaj se zgodi, da je prav vsako izmed izbranih del realizirano znotraj drugačne produkcijske forme. In ne da bi si tega zares želeli oziroma ne da bi nam želja po takem končnem rezultatu predstavljala vodilo pri izboru, se nam je nazadnje posrečilo prav to: predstaviti bogato raznolikost in raznovrstnost domače avdiovizualne produkcije. Denis Valič je tako tudi za letošnjo sezono izbral naslove za 4 filmske večere.

9. 1. 2021 ob 20.15
Hči Camorre
Siniša Gačić (Slovenija, 2019)

Slovensko-italijanski dokumentarec o zloglasni članici neapeljske mafije Cristini Pinto, znani tudi pod vzdevkom Nikita, ki se po prihodu iz zapora sooča z izzivi vsakdanjega življenja. Film je med drugim prejel vesno za najboljši dokumentarec.

23. 1. 2021 ob 20.15
Oroslan
Matjaž Ivanišin (Slovenija, 2019)

Na prvi pogled skromni videz Oroslana skriva eno najbolj globokih, tehtnih in spoštljivih vpogledov v življenje na slovenskem (lahko bi bilo tudi kjerkoli drugod) podeželju! Zasnovan kot niz pripovednih sklopov, ki predstavljajo različne filmske konvencije – je poklon filmski umetnosti kot spominskemu stroju, sposobnemu ustvarjati legende in prinašati večno življenje ne le posamezniku, pač pa vsej deželi.

6. 2. 2021 ob 20.15
Dnevnik Diane Budisavljević
Dana Budisavljević (Hrvaška, Slovenija, Srbija, 2019)

Pretresljivi Dnevnik Diane Budisavljević je ena izmed vse uspešnejših in prodornejših domačih manjšinskih koprodukcij. Je dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Zgodba o najboljših ljudeh v najslabših časih. Veliki zmagovalec Puljskega filmskega festivala, kjer so ga gledalci sprejeli s stoječimi ovacijami.

20. 2. 2021 ob 20.15
Slovenec po izbiri
Aleš Verbič (Slovenija, 2019)
Poslednji dan Rudolfa Nietzscheja
Blaž Kutin (Slovenija, 2018, kratki film)

Dokumentarni film Aleša Verbiča Slovenec po izbiri je bil produkcijsko zasnovan po klasični televizijski formi za »celovečerne« dokumentarce. Osvetljuje življenjske odločitve osmih ljudi, ki so v okviru neuvrščenih zapustili svojo domovino in se preselili v Jugoslavijo. Ob njihovi odločnosti, vztrajnosti in pogumu se nam zastavlja ključno vprašanje današnjega časa: ali lahko občutimo globino izkustva človeka, ki si zmore s svojimi prizadevanji v novem okolju ustvariti dom?
Večer bomo zaokrožili s kratkim filmom Blaža Kutina Poslednji dan Rudolfa Nietzscheja, ki se na duhovit in domiseln način poigra z vprašanji identitete ter kritično spregovori o naših predsodkih.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy