LETNI KINO SILVANA FURLANA 2021

Letni kino 2021 640X360 21

L E T N I    K I N O   S I L V A N A   F U R L A N A
Goriška duša, filmsko srce.

30. 7.–6. 8. 2021
Nova Gorica, Ploščad Silvana Furlana, Trg Evrope

Filmi so opremljeni s slovenskimi podnapisi. Vse projekcije so brezplačne ter se pričnejo ob 21. uri. Število mest je omejeno. V primeru slabega vremena bodo projekcije v Kulturnem domu Nova Gorica.Poletje prinaša v središče Nove Gorice niz dogodkov, ki na različnih prizoriščih med julijem in avgustom bogatijo poletne večere pod skupnim imenovalcem Goriško poletje. Mestna občina Nova Gorica je tudi letos prevzela vlogo koordinatorja programa, ki ga na njeno povabilo oblikujejo domači javni zavodi in različne lokalne nevladne organizacije s področja kulture in turizma. Z oblikovanjem programa in izpeljavo dogodkov sodelujemo tudi v Kulturnem domu Nova Gorica in sicer s petimi koncerti iz sklopa Glasbeni kolaž - poletni večeri v družbi goriških glasbenikov, drugič zapored pa bomo sodelovali tudi pri izpeljavi filmskih večerov pod zvezdami. Že deseto leto doslej se bo na Ploščadi Silvana Furlana v soorganizaciji s Kinoateljejem odvijal Letni kino Silvana Furlana.

Tudi letošnja edicija Letnega kina Silvana Furlana v sklopu Goriškega poletja se odvija v epidemiološko negotovem času, zato bodo vse novosti, povezane z ukrepi glede koronavirusa, in spremembe programa sproti objavljene na spletni strani www.dogodki-novagorica.si ter Facebook profilu Dogodki Nova Gorica

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se filmskih projekcij lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C), negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Ta pogoj ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 15. let. Obiskovalce prosimo, da ob obisku upoštevajo priporočila in navodila NIJZ. Spoštujte varnostno razdaljo (vsaj 1 m). Ne dotikajte se oči, nosu in ust ter upoštevajte higieno kašlja in kihanja. Razkužite si roke pred vstopom na prizorišče. Obiščite nas samo brez bolezenskih znakov. V primeru poslabšanja epidemiološke slike si pridržujemo možnost odpovedi.

Za pravilno izvajanje samozaščitnih ukrepov mora odgovornost prevzeti vsak posameznik. Popolne varnosti ni.


PROGRAM LETNEGA KINA SILVANA FURLANA 2021:

petek, 30. 7. 2021, ob 21.00
Nažgani
Thomas Vinterberg, Danska, 2020, 116 min.

Norveški psihiater Finn Skårderud je postavil teorijo, da se ljudje rodimo z 0,5 promila prenizko ravnijo alkohola v krvi ter da zmerna opitost odpre našega duha, prežene težave in podžge ustvarjalnost. Martin in njegovi trije prijatelji, vsi štirje zdolgočaseni srednješolski učitelji, se lotijo drznega eksperimenta: če je Churchill dobil drugo svetovno vojno zavit v oblak alkohola, kdo ve, kaj lahko nekaj kapljic stori zanje in za njihove učence …
Nagrada Evropske filmske akademije za najboljši film, režijo, scenarij in igralca; oskar za najboljši mednarodni film.

sobota, 31. 7. 2021, ob 21.00
Paradise – novo življenje
Davide del Degan, Italija, Slovenija, 2019, 83 min.

Calogero je običajen človek, ki je sprejel neobičajno odločitev. Sicilijanec, ki se preživlja s prodajanjem ledenih desertov, je priča mafijskemu umoru. V zameno za pričanje na sodišču dobi novo identiteto in novo življenje v furlanski vasici Sauris, kjer so ljudje prijazni, a jih je težko razumeti. Morilec medtem postane policijski vir in po uradniški napaki pristane v isti vasi z istim lažnim imenom.
Vesna za najboljšo žensko vlogo, scenografijo in kostumografijo.
V sodelovanju s festivalom Premio Sergio Amidei. Gostimo režiserja Davida del Degana in filmsko ekipo.

nedelja, 1. 8. 2021, ob 21.00
Lucio Dalla in njegova pesem Italije
Pietro Marcello, Italija, 2021, 79 min.

Režiser Pietro Marcello se s filmom želi pokloniti velikemu italijanskemu kantavtorju Luciu Dalli. Besede njegovega menedžerja Tobije, dragega prijatelja Stefana Bonage in slikoviti prizori rojstne Bologne, nam pripovedujejo o majn znanih trenutkih glasbenikovega življenja. Brezčasna glasba, poezija in arhivske podobe amaterskih filmskih posnetkov nam hkrati izrišejo tudi podzemno in večplastno Italijo druge polovice prejšnjega stoletja.
V sodelovanju s festivalom Kino Otok.

ponedeljek, 2. 8. 2021, ob 21.00
Idealna mesta
Amir Muratović, Slovenija, 2019/2021, 53 min.

Film predstavlja naselbine, ki so skozi zgodovino nastajale ob slovenski meji z Italijo in bi jih lahko označili za idealna mesta. V zasnovi najmlajše Nove Gorice prepoznamo urbanistične poteze dobri dve tisočletji starejšega Ogleja. Pravilno strukturo Gradišča ob Soči in zvezdaste Palmanove so narekovali premiki vojaštva. In potem je tu še Torviscosa, ki je pod fašizmom zrasla v manj kot letu dni. Med razmerja politike in urbanizma nas v filmu duhovito popelje arhitekt Fedja Košir.
Gostimo režiserja Amirja Muratovića.

torek, 3. 8. 2021, ob 21.00
Restavrirane slovenske kratke klasike

Program digitalno restavriranih slovenskih klasičnih kratkih filmov, izpostavlja pomembne filmske ustvarjalce iz zgodovine slovenskega filma in še posebej eksplozivno ustvarjalnost njihovega filmskega izraza, ki brez izjeme združuje formalne in narativne eksperimente. »Sezono klasičnih filmov« sestavlja serija brezplačnih projekcij restavriranih filmskih klasik po Evropi. Iniciativo, ki jo koordinira Zveza evropskih kinotek (ACE), podpira program Evropske komisije Ustvarjalna Evropa MEDIA.
V sodelovanju s Slovensko kinoteko, Slovenskim filmskim centrom in Slovenskim filmskim arhivom. Gostimo Ženjo Leiler, direktorico kinoteke.

sreda, 4. 8. 2021, ob 21.00
Dragi tovariši
Andrey Konchalovskiy, Rusija, 2020, 121 min.

Novočerkask leta 1962. Ljudmila je članica lokalnega odbora Komunistične partije, katerih vrednote zagovarja z vso vdanostjo in prezira vsakršno nasprotovanje. Nekega dne pa je priča dogodku, ki ji za vedno spremeni pogled na svet. Oblasti v bližnjo tovarno pošljejo vojsko, da bi zadušila stavko delavcev, vendar pa se vse skupaj sprevrže v masaker. Film natančno prikaže potek dogodkov, ki so epilog dobili šele po razpadu Sovjetske zveze.
Posebna nagrada žirije na beneškem festivalu.

četrtek, 5. 8. 2021, ob 21.00
Fotograf
Ritesh Batra, Indija, Nemčija, ZDA, 2019, 110 min.

Ulični fotograf, ki ga gospodovalna babica priganja k poroki, prepriča plaho dekle iz premožnejše družine, da se izdaja za njegovo zaročenko. Kljub velikim kulturnim razlikam se par zbliža, nepričakovano prijateljstvo pa obrne na glavo njun pogled na svet.

petek, 6. 8. 2021, ob 21.00
Meja
Franco Giraldi, Italija, 1996, 110 min.

Gre za vzporedno zgodbo dveh mladih Dalmatincev: prvi leta 1916 kot habsburški častnik dezertira; leta 1941 se drugi, poročnik italijanske vojske, vrne na svoj rojstni otok. Film obravnava vprašanje identitete kot nekaj nasilno vsiljenega.
Za zaključek letošnjega Letnega kina pa se selimo na Trg Evrope – Transalpina, kjer se bomo poklonili filmskemu režiserji in cinefilu Francu Giraldiju (Komen, 1931—Trst, 2020), prejemniku nagrade Darko Bratina 2011. Na velikem platnu bodo zaživele podobe iz njegovega filma Meja (1996), zadnjega iz trilogije o meji – Rdeča vrtnica (1973) in Šolsko leto (1977). Večer nastaja v sodelovanju s čezmejnim filmskim festivalom Poklon viziji in kinoteko dežele Furlanije Julijske-krajine.


MONG z napisom MALI GP2021 barvno 325X125
GO 2025 color 325x40

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy