ECHOS - ČEZMEJNI ODMEVI 2013-2015

KATALENA 5

Glasba, kot univerzalni jezik, ki ne pozna meja, a tudi kultura, promocija regije in pozornost do mladih, to je bila rdeča nit dvoletnega čezmejnega projekta ECHOS – Čezmejni odmevi, ki je nastal v sodelovanju z italijanskim društvom Associazione Progetto Musica iz Vidma in Kosovelovim domom Sežana.

ECHOS logo

Cilj projekta je bila krepitev čezmejnega sodelovanja prek skupnih kulturno-umetniških dejavnosti, ki so se konkretno izražale z izvedbo čezmejnega glasbenega festivala. Med dodatnimi cilji projekta je bila tudi skupna promocija čezmejnega območja z oblikovanjem turističnih in kulturnih poti, pri čemer se je glasba navezovala na izpostavljanje krajev, v katerih je potekal festival.

SEMPETER 1

V dveh edicijah poletnega festivala so obiskovalci lahko prisluhnili uveljavljenim jazz, etno-folk in klezmer skupinam ter občudovali čar renesančnih grajskih plesov in glasbe. Vse aktivnosti festivala so bile za obiskovalce v celoti brezplačne.

ECHOS Čezmejni odmevi - festival 2013

ECHOS Čezmejni odmevi - festival 2014

5

Največja dodana vrednost projekta pa so zagotovo bili mladi, do 30 let stari glasbeniki, ki so bili izbrani na avdicijah in svoje veščine skupaj z italijanskimi kolegi predstavili v šestnajstih novonastalih čezmejnih zasedbah.

7

Svoj glasbeni talent so po opravljenih avdicijah kalili na glasbenem taboru pod mentorstvom pokojnega prof. Tomaža Lorenza in prof. Roberta Turrina. Oblikovali so zanimiv in razgiban glasbeni program, ki smo ga v drugi ediciji dodatno nadgradili s štirimi krstnimi izvedbami sodobnih slovenskih (Nejc Kuhar in Marijan Mlakar) in italijanskih (Alberto Potente in Matteo Andri) skladateljev. Nekatere izmed mladih glasbenikov je ECHOS tako povezal, da še naprej skupaj nastopali na drugih odrih, kar je zagotovo največja dragocenost projekta.

2

Dvoletni projekt ECHOS, ki smo ga izvajali Javni zavod Kulturni dom Nova Gorica, videmsko društvom Associazione Progetto Musica (vodilni partner), SEP - Srednjeevropska pobuda (InCE) in Kosovelov dom Sežana, je bil financiran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013.

3 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy