MOJSTRSKI TEČAJI 2015

Nova Gorica, 27. junij – 4. julij 2015                         PRIJAVNICA       BIVANJE      ENGLISH

   Umetniški vodja: 

   Matjaž Drevenšek (SI) 

Matjaz-Drevensekje redni profesor za saksofon in prodekan na Akademiji za glasbo v Ljubljani, solist in komorni glasbenik, član Zagrebškega kvarteta saksofonov, Orkestra saksofonov SOS ter drugih zasedb, s katerimi nastopa po Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Kanadi in ZDA. Kot solist igra z vodilnimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri doma in v tujini (Francija, Hongkong, Hrvaška, ZDA). Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov (Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Latvija, Nemčija, Poljska, Srbija). Krstno je izvedel prek 50 skladb domačih in tujih avtorjev, sodeloval je pri 19 diskografskih izdajah. Predsedoval je Glasbenemu društvu Saksofonija, ki je poleti 2006 gostilo 14. svetovni kongres saksofonistov, in Zvezi glasbene mladine Slovenije. Od leta 2004 je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici.v Novi Gorici.
www.zagrebsax4.net

   Profesorji: 

   Jean-Denis Michat (FR)

JD MICHAT  je na Pariškem glasbenem konservatoriju diplomiral iz saksofona, pa tudi iz kompozicije, analize, zgodovine glasbe in novih tehnologij. Pri 25-ih je postal profesor saksofona na Državnem konservatoriju v Lyonu, potem tudi asistent na Pariškem konservatoriju. Vodi mojstrske tečaje za študente in pedagoge v Franciji in tujini ter predava na poletni šoli za saksofoniste v francoskem Gapu in poletni akademiji »Habanera« in je član žirij na mednarodnih tekmovanjih. Prepoznaven je po kakovostni izvedbi priredb klasičnih del, saj namenja veliko pozornosti transkripcijam tega dela glasbene literature. Kot vodilni umetnik sodeluje pri razvoju in promociji saksofona japonskega proizvajalca Yanagisawe. Premierno je izvedel dela slovitih skladateljev, kot so Stockhausen, Mantovani, Ton That Tiêt, Escaich, Levy, Merah, uveljavlja pa se tudi kot skladatelj. 
www.jdmichat.com

   Saša Nestorović (HR)

sasa nestorovicje diplomiral iz saksofona na zagrebški glasbeni akademiji v razredu prof. Josipa Nochte. Med letoma 1991 in 1998 je predaval saksofon na Glasbeni šoli Pavla Markovca ter jazz saksofon in osnove jazz improvizacije na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana. Od leta 1998 je stalni saksofonist in klarinetist  Jazz orkestra Hrvaške radiotelevizije, prejel je tudi 13 nagrad Status, ki jih podeljuje Hrvaško glasbeno združenje najboljšim hrvaškim instrumentalistom. Zadnjih sedem let je docent na Glasbeni akademiji v Zagrebu, kjer predava komorno glasbo, osnove jazz improvizacije ter vodi jazz ansambel. Je soustanovitelj Zagrebškega kvarteta saksofonov, s katerim je v številnih turnejah koncertiral in vodil delavnice po ZDA, Europi in Aziji. Redno nastopa kot dirigent in solist Jazz orkestra Hrvaške radiotelevizije, kot član ansambla Acezantez ter številnih manjših komornih in jazzovskih sestavov. www.zagrebsax4.net

   Guillaume Orti (FR) 

Guillaume Orti francoski jazzovski saksofonist, je saksofon začel igrati pri enajstih letih. Že od takrat ga zanimata tako improvizacija kot tudi izvajanje glasbe po notah. Študiral je tako jazz kot klasično glasbo na Regionalnem konservatoriju v Avignonu ter se udeležili mnogih instrumentalnih delavnic in seminarjev. Ko se je leta 1989 preselil v Pariz, je soustanovil skupino Kartet, nato pa še glasbena kolektiva Hask in Mercoledi & Co. Te tri zasedbe so kasneje postale vodilne na področju improvizirane glasbe. Spoznavanje z glasbeniki širom Evrope, Afrike in Indije mu je omogočilo, da je razvil dolgoročno sodelovanje z mnogimi skupinami. Leta 2012 in 2013 je bil umetniški direktor zasedbe European Saxophone Ensemble, sestavljene iz 12 mladih saksofonistov iz dvanajstih različnih držav Evropske unije, ki izvajajo nove kompozicije petih evropskih skladateljev.

   Lev Pupis (SI) 

Lev Pupisvelja za enega izmed vodilnih klasičnih slovenskih saksofonistov. Študiral je na Dunaju, v Parizu in Ljubljani, kjer je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet. Njegovi profesorji so bili Oto Vrhovnik, Jean-Yves Fourmeau, Vincent David in Matjaž Drevenšek, poleg njih se je izpopolnjeval tudi pri mnogih drugih saksofonistih svetovnega slovesa. Kot solist sodeluje s priznanimi komornimi in simfoničnimi orkestri, je ustanovitelj saksofonskega kvarteta Ensemble 4saxess, s katerim je koncertiral po Evropi in ZDA, prav tako je tudi član in koncertni mojster saksofonskega orkestra SOS, ki združuje priznane slovenske in hrvaške saksofoniste. Zanj in za zasedbe v katerih aktivno sodeluje je bilo napisanih preko 30 skladb sodobnih slovenskih in tujih avtorjev. Lev Pupis pogosto predava na tujih glasbenih Univerzah in je mentor na različnih poletnih šolah, vabljen pa je tudi kot žirant glasbenih tekmovanj doma in v tujini. Od leta 2010 je nosilec akademskega naziva docent in je uradni promotor znamk RICO in SEQUOIA.
www.4saxess.si

   Boštjan Simon (SI)

Bostjan SImon je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti iz filozofije pri profesorju Levu Kreftu na temo John Cage v okviru diskurza o koncu umetnosti. Po uspešnem zaključku študija jazz saksofona na Amsterdamskem konservatoriju se je osredotočil na improvizacijo in koncertiranje širom Evrope. Je učitelj saksofona na Glasbeni šoli Nova Gorica in ustanovni član zasedb Big Band Nova, Trus!, There Be Monsters, Vanilla Riot in Velkro. Zanimajo ga različni prijemi v improvizaciji na saksofonu, raziskovanje zvoka s pomočjo alternativnih tehnik, ter uporaba efektov in živega zvočnega vzorčenja (live sampling). Njegove kompozicije vključujejo elemente različnih žanrov, pogosto pa tudi sestavljene ritme in prijeme indijske poliritmije. Njegovo delo v obliki saksofonskih solov in kompozicij je posneto na več kot 14 izdajah različnih glasbenih založb. 

   

   Korepetitor:

   Zoltan Peter (SI)

Peter Zoltanje študij klavirja pričel v razredu prof. Arba Valdme na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, zaključil pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solist, komorni glasbenik in klavirski spremljevalec mnogih vrhunskih glasbenikov nastopa v Sloveniji in tujini, z obsežnim repertoarjem sodeluje na domačih in mednarodnih mojstrskih tečajih ter tekmovanjih. Poleg koncertne in pedagoške dejavnosti vodi seminarje za učence, učitelje klavirja in korepetitorje.

Program dela:

  • mojstrski tečaji pri izbranih profesorjih v dopoldanskem času,
  • vaje s saksofonskim orkestrom v popoldanskem času,
  • delo s korepetitorjem,
  • igranje v saksofonskem orkestru na zaključnem koncertu festivala 19. mednarodnega srečanja saksofonistov,
  • spremljanje koncertov v okviru festivala 19. mednarodnega srečanja saksofonistov,

Splošne informacije:

Vsak udeleženec lahko izbere poljubno število mojstrskih tečajev (največ 5) in sodeluje v jazzovskem in klasičnem saksofonskem orkestru (po izbiri). Termine mojstrskih tečajev določa izključno umetniški vodja.

Urnik dela bo sestavljen glede na število udeležencev in objavljen neposredno pred začetkom mojstrskih tečajev, ki bodo potekali v Glasbeni šoli Nova Gorica, Cankarjeva ulica 8. Udeležencem bodo na voljo sobe za vadbo.

MOJSTRSKI TEČAJI SO ODPRTI ZA UDELEŽENCE RAZLIČNIH NIVOJEV ZNANJA SAKSOFONA IN SO BREZ STAROSTNE OMEJITVE.

Cena mojstrskih tečajev z vsemi profesorji: 250 €
Cena posameznega mojstrskega tečaja: 70 €

Število prijav je omejeno. Veljal bo vrstni red prispelih prijav. Zadnji rok prijave je sreda, 3. junij 2015 (velja poštni žig). V primeru naknadne odpovedi organizator zadrži 20 % vrednosti kotizacije za povrnitev administrativnih stroškov.

PRIJAVNICA

Način plačila:

na podračun Kulturnega doma Nova Gorica
pri UJP, urad Nova Gorica 
SWIFT: BSLJSI2X 
IBAN: SI56012846030358603 
Sklic: SI99

Prijavnico pošljite na naslov:

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4
5000 Nova Gorica
Slovenija

Po elektronski pošti: pr@kulturnidom-ng.si

Prijavnici priložite kopijo dokazila o plačani kotizaciji.

VSI UDELEŽENCI MOJSTRSKIH TEČAJEV BODO OB ZAKLJUČKU SREČANJA PREJELI POTRDILO O UDELEŽBI. Organizator ni odgovoren za morebitne nesreče, izgube, kraje ipd. med bivanjem udeleženca mojstrskih tečajev v Novi Gorici. Uradna jezika sta slovenščina in angleščina.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy