BIOGRAFIJA ČLANOV ŽIRIJE 2018

P R E D S E D N I K   Ž I R I J E

JEAN DENIS MICHAT MALAJean-Denis Michat (FR) je na Pariškem glasbenem konservatoriju diplomiral iz saksofona, pa tudi iz kompozicije, analize, zgodovine glasbe in novih tehnologij. Pri 25-ih je postal profesor saksofona na Državnem konservatoriju v Lyonu, potem tudi asistent na Pariškem konservatoriju. Vodi mojstrske tečaje za študente in pedagoge v Franciji in tujini ter predava na poletni šoli za saksofoniste v francoskem Gapu in poletni akademiji »Habanera« in je član žirij na mednarodnih tekmovanjih. Prepoznaven je po kakovostni izvedbi priredb klasičnih del, saj namenja veliko pozornosti transkripcijam tega dela glasbene literature. Kot vodilni umetnik sodeluje pri razvoju in promociji saksofona japonskega proizvajalca Yanagisawe. Premierno je izvedel dela slovitih skladateljev, kot so Stockhausen, Mantovani, Ton That Tiêt, Escaich, Levy, Merah, izjemno uspešno pa se uveljavlja tudi kot skladatelj.  


Č L A N I   Ž I R I J E

Matjaz-DrevensekMatjaž Drevenšek (SI) je redni profesor za saksofon in prodekan na Akademiji za glasbo v Ljubljani, solist in komorni glasbenik, član Zagrebškega kvarteta saksofonov, Orkestra saksofonov SOS ter drugih zasedb, s katerimi nastopa po Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Kanadi in ZDA. Kot solist igra z vodilnimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri doma (Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Mariborska filharmonija, Orkester slovenske vojske, Policijski orkester) in v tujini (Orkester republikanske garde - Francija, Zagrebška filharmonija, Simfonični orkester in Big band HRT, Zagrebški solisti, Hrvaški komorni orkester in Simfonični pihalni orkester Hrvaške vojske – Hrvaška, Hongkonški festivalski pihalni orkester - Kitajska, Pihalni orkester Kraljeve severne visoke glasbene šole – VB, Pihalni ansambel Emory in Pihalni ansambel minnesotske univerze - ZDA). Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov (Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Latvija, Makedonija, Nemčija, Poljska in Srbija). Krstno je izvedel prek 50 skladb domačih in tujih avtorjev, sodeloval je pri 20 diskografskih izdajah. Predsedoval je Glasbenemu društvu Saksofonija, ki je poleti 2006 gostilo 14. svetovni kongres saksofonistov, in Zvezi glasbene mladine Slovenije. Od leta 2004 je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici. 

betka bizjak kotnik MALABetka Bizjak Kotnik (SI) poučuje saksofon na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Diplomirala je na ljubljanski akademiji za glasbo pri Matjažu Drevenšku, kjer je končala tudi podiplomski specialistični  študij. Izpopolnjevala se je še na Konservatoriju za glasbo v Lyonu pri Jean-Denis Michatu. V preteklosti je v duu s pianistko Milanko Črešnik koncertirala doma in na tujem, snemala za Radio Slovenija in izdala samostojno zgoščenko Repliques 2008. Od 2013 je članica LadieSaxophone Quarteta, s katerim je v kratkem času izvedla recitale na Hrvaškem, Poljskem, v Srbiji, Sloveniji in na Svetovnem kongresu saksofonistov v Strasbourgu v Franciji. Posnetki kvarteta so dopolnili avtorske zgoščenke skladateljic: Nine Šenk, Ane-Marie Huszcza in pevke-skladateljice Zvezdane Novaković. Kot članica Ansambla za sodobno glasbo Neofonija pod umetniškim vodstvom Stevena Loya je nastopila v abonmajskih ciklih Cankarjevega doma Predihano.  Dejavna je tudi kot predavateljica na poletnih šolah in seminarjih saksofona. V zadnjih letih sodeluje pri izvedbi mednarodnega festivala EMONA v organizaciji Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Gerard McChrystal MALAGerard McChrystal (IE) prihaja iz Derryja na Severnem Irskem. Študiral je na konservatoriju RNMC v Manchestru, Guildhall School v Londonu in Univerzi Northwestern. Nastopil je že v 35 državah. Koncertiral in snemal je z welškim orkestrom BBC NOW, severnoirskim simfoničnim orkesterom, London Musici, godalnim kvartetom Smith in s skladatelji ter glasbeniki, kot so Philip Glass, kitarist Craig Ogden in dirigent Yan Pascal Tortelie. Sodeloval je tudi z orkestrom Philharmonia, BBC-jevim škotskim simfoničnim orkestrom, BBC-jevim koncertnim orkestrom, irskimi simfoniki, Stuttgartskim mestnim orkestrom in Orkestrom sanfranciškega baleta. Nastopil je na odrih opernih hiš v San Franciscu, Bakuju in v Royal Albert Hallu. Kot član žirije je sodeloval na 6. mednarodnem tekmovanju Adolphe Sax, ki je potekal v belgijskem mestu Dinant, leta 2013 pa je bil imenovan za ambasadorja britanskega mesta kulture Derry-Londonderry. Leta 2015 je ustanovil kvartet saksofonov Bros, ki ga sestavljajo še Mario Marzi (Italija), Antonio Filipe Belijar (Španija) in Joao Pedro Silva (Portugalska). Njihova zgoščenka Pagine, na kateri je predstavljena glasba Salvatoreja Sciarrina, je izšla leta 2016 pri založbi Stradivarius Records.

Debra Richtmeyer MALADebra Richtmeyer (ZDA) je od leta 1991 profesorica saksofona na Univerzi v Illinoisu. Nastopala in poučevala je v Severni Ameriki, Evropi, na Kitajskem in Tajskem. Ustvarila je nešteto kompozicij in je prva ženska, ki je kot solistka igrala na koncertu z orkestrom ter imela mojstrski tečaj na Svetovnem kongresu saksofonistov. Posnela je številne zgoščenke in koncertirala z zasedbami, kot so Dallaški simfoniki, Slovaški radijski orkester, Škotski komorni orkester in Orkester ameriške mornarice. Sodelovala je v žirijah na prestižnih tekmovanjih, med njimi tudi na mednarodnem tekmovanju saksofonistov Jean-Marie Londeix, njeni študenti pa osvajajo državne in mednarodne nagrade. Študiji je zaključila na Univerzi Northwestern pri dr. Fredericku Hemku. Bila je predsednica in je doživljenjska častna članica severnoameriške zveze saksofonistov ter sodeluje s podjetjem Selmer.


D I R I G E N T    O R K E S T R A  - finalni nastop

Rogina 200x300Miha Rogina (SI), predstavljen kot ‘Najboljši saksofonist današnje mlajše generacije’ v reviji The Sax, slovi po inovativnih interpretacijah glasbenih del. Je dobitnik 1. nagrade na 10 mednarodnih tekmovanjih. Sodeloval je z vodilnimi glasbeniki kot Pierre Boulez in Fabio Luisi ter nastopil na koncertnih odrih kot dunajska Musikverein, pariška Salle Pleyel, Großes Festspielhaus v Salzburgu in japonska Izumi Hall. Po študiju Ljubljani pri prof. Matjažu Drevenšku je diplomiral na prestižnem CNSM de Paris pri prof. Claude Delangleu. Izpopolnjeval se je na Eastman School of Music v ZDA. Leta 2015 je z odliko zaključil še študij orkestrskega dirigiranja na Universität für Musik und Darstellende Kunst na Dunaju. Kot solist je nastopil s številnimi orkestri kot so Dunajski simfoniki, Tajska filharmonija, Hofferska filharmonija, Slovenska filharmonija idr. Kot aktivni komorni glasbenik redno sodeluje s koncertno pianistko Sae Lee. Je profesor za saksofon na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Mojstrske tečaje vodi na univerzah po Japonski, Veliki Britaniji, Latviji, Poljski, Nemčiji in Avstriji ter deluje kot član žirij domačih in tujih tekmovanj. Kot dirigent vodi orkestre kot Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Bratislavska filharmonija idr. Je član dunajskega zbora Wiener Singverein, s katerim je sodeloval pod vodstvom dirigentov kot Riccardo Muti, Mariss Jansons, Daniel Barenboim idr.


T A J N I K   Ž I R I J E

dejan presicek 1

Dejan Prešiček (SI) je svoje glasbeno izobraževanje končal na glasbeni akademiji v Frankfurtu. Izpopolnjeval se je v mojstrskem razredu J.M. Londeixa v Bordeauxu, kjer je prejel zlato medaljo in častno nagrado mesta Bordeaux za saksofon in komorno igro. Je član ''Ensemble 4Saxess'' in Tria Slavko Osterc. Kot solist in komorni glasbenik je igral na mnogih festivalih  in v koncertnih dvoranah širom po Evropi ter v Kanadi, ZDA in Braziliji. Kot solist je igral z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Celjskim godalnim orkestrom, Ansamblom Slavko Osterc in Solisti beograjske Filharmonije. Snemal je za različne radijske in televizijske hiše po Evropi ter sodeloval pri snemanju številnih zgoščenk. Leta 2003 je z Matjažem Drevenškom in Milkom Lazarjem soustanovil slovensko društvo saksofonistov ''Saksofonija''. Od leta 2010 je njegov predsednik. Redno predava in sodeluje kot član žirij pri slovenskih in mednarodnih tekmovanjih. Od leta 2001 je soustanovitelj in predsednik glasbenega društva "Ansambel Slavko Osterc". Je direktor in pedagog na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy