Otroške likovne ustvarjalnice

V Mestni galeriji Nova Gorica že vrsto let skrbimo za populariziranje vizualne umetnosti tudi med otroki in mladimi s skrbno izbranim pedagoškim programom. Pod vodstvom domačih likovnih umetnikov na brezplačnih ustvarjalnicah otroci vseh starostnih stopenj spoznavajo in uživajo v umetnosti, poleg tega pa razvijajo svojo ustvarjalnost, estetsko zaznavanje, komunikacijo, ročne spretnosti in spodbujajo domišljijo. Zadovoljstvo otrok in njihovih mentorjev nas utrjuje v prepričanju, da smo na pravi poti. To je za nas velika vzpodbuda in zaveza, da tudi v prihodnje nadaljujemo to pomembno poslanstvo.

 

Otroške likovne ustvarjalnice v sezoni 2013/14 

  • 7.—14. oktober 2013 

David in Polona Ličen: Portret
V okviru zanimivih šestih otroških ustvarjalnic otroci spoznavajo enostavne mešane tehnike – tempera, valjčki, kartonaste šablone, odtiskovanje ... s katerimi ustvarjajo portrete. Ustvarjalnice temeljijo na individualnem ustvarjalnem delu brez prisile, s čimer otroke motiviramo h kreativnemu delu. Otrokom pomagajo razvijati motorične sposobnosti in odnos do različnih materialov.

  • 4.—15. november 2013

Anja Kranjc: Kiparjenje in risba ob razstavi Zmaga Posege
Ob razstavi Zmaga Posege V meni je nekaj zemeljskega otroci pod strokovnim vodstvom kiparke Anje Kranjc spoznavajo kiparstvo in poskušajo sami narisati razstavljene skulpture.

  • 2.—3. december 2013

Pamela Barberi: Kruh
Italijanska umetnica, ki je delala posebno raziskavo na temo kruha, njegove ponovne uporabe v prehrani, ki jo poznamo pri nas in v toskanski tradiciji, je otroke Vrtca Sonček iz Vrtojbe in Vrtca Solkan popeljala v svet kruha in tradicionalnih običajev. V kolaž  tehniki so otroci oblikovali svoje recepte in ustvarili poseben zemljevid.

  • 24.—28. februar 2014

Anja Kranjc: Ustvarjanje v glini
Kiparka Anja Kranjc bo na petih likovnih ustvarjalnicah mlade udeležence popeljala v čarobni svet gline. Glina je namreč material, ki nosi v sebi neskončne možnosti ustvarjanja. Je tudi najprimernejši gnetljiv material za kiparjenje, saj jo lahko dodajamo ali odvzemamo. otroci bodo spoznali različne tehnike ročnega oblikovanja in sami izdelali svojo igračko, skledico ipd.

  • 12.—22. maj 2014

Amadea Fjoreli: Risba
Amadea Fjoreli bo na devetih likovnih ustvarjalnicah otroke iz vrtčevskih skupin in prve triade osnovne šole popeljala v svet risbe. Če bo vreme dopuščalo, bodo otroci ustvarjali na prostem in motive za svoja dela iskali v arhitekturnih objektih oz. naravi v bližnji okolici. Spodbujeni bodo k natančnemu opazovanju in beleženju opazovanega. S tem bodo poleg ročnih spretnosti udeleženci razvijali vizualne prostorske predstave in mišljenje. Cilj je likovni razvoj ne všečna risba.

  • 9.—20. junij 2014

Amadea Fjoreli: Tisk na majice
V zadnji seriji likovnih ustvarjalnic bo Amadea Fjoreli otroke seznanila s tehniko sitotiska, ena najbolj razširjenih sodobnih grafičnih tehnik. Gre za dokaj preprosto tehniko permanentnega tiskanja poljublnih motivov na tekstil. Vsak udeleženec bo tako najprej preko sita natisnil osnovni motiv na majčko, nato pa bodo otroci ustvarili svoje motive (žige), ki jih bodo dotiskovali na blago.

 

Informacije o otroških likovnih ustvarjalnicah: 

Mateja Poljšak Furlan 

T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija(at)kulturnidom-ng.si 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy