2015

BOJ ZA, r. Siniša Gačić (Slovenija, 2014)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Boj za

Boj za
Slovenija, 2014, 113 min.


scenarij:
Vinko Möderndorfer
režija: Vinko Möderndorfer
igrajo: Marko Mandić, Medea Novak, Marko Bukvič, Lara Volavšek, Renato Jenček, Jernej Šugman, Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Silva Čušin, Marko Okorn, Silvo Božič, Jožica Avbelj, Marinka Štern, Valter Dragan, Mirjam Korbar, Peter Musevski, Robert Prebil, Helena Peršuh, Klemen Mauhler, Miha Rodman, Benjamin Krnetić, Jan Bučar, Lotos V. Šparovec, Dejan Spasić, Maša Derganc
distribucija: Cinemania group


zgodba
Dokumentarec o gibanju Occupy "15 o" prikazuje zgodbe protagonistov, ki navkljub številnim osebnim in družbenim porazom ne zgubijo upanja v boljši svet. V kritiki predstavniške demokracije in globalnega finančnega kapitalizma se združijo pod geslom »nihče nas ne predstavlja«, organizirajo pa se po principih neposredne demokracije. V času pomanjkanja družbenih alternativ se v kampu pred Borzo začne vzpostavljati skupnost, v kateri naj bi enakovredno odločali vsi posamezniki. Po uvodni evforiji pa velika ideja neposredne demokracije trči ob sodobnega človeka in v ospredje pa pridejo tudi nasprotja.


režiserjeva izjava

S temi prizori sem hotel pokazati, da se ti aktivisti pridružijo vsaki uporniški ali vstajniški akciji. Njihova identiteta je biti aktivist. Oni trdno verjamejo, da je mogoče vzpostaviti drugačen svet, nehierarhično organiziran.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS