KOLEDAR DOGODKOV

MIRKO BRATUŠA, SANDI ČERVEK, DUŠAN KIRBIŠ: SITUACIJA, skulpture in slike

Inizia:
Fine:

Mestna galerija Nova Gorica

situacija podoba


Vljudno vabljeni na odprtje razstave slik in skulptur v četrtek, 6. februarja 2014, ob 19. uri.
Umetnike in njihovo delo bo predstavila likovna kritičarka dr. Petja Grafenauer.

Mestna galerija Nova Gorica svojo razstavno sezono nadaljuje s skupinsko razstavo treh uveljavljenih slovenskih umetnikov srednje generacije: Mirka Bratuše (1963), Sandija Červeka (1960) in Dušana Kirbiša (1953). Tokratna razstava skulptur in slik ni tematsko določena oz. ne zasleduje neke rdeče niti, temveč želi javnosti pokazati najnovejšo produkcijo umetnikov, ki že kar nekaj desetletij pomembno oblikujejo slovenski likovni prostor.

Kipar Mirko Bratuša v svojih skulpturah ponuja dovršenost tehnike in prefinjeno, pa tudi humorno doživljanje sodobnosti. Njegovi vroči, mokri ali hladni kipi zahtevajo dotik. Nase vlečejo z magnetizmom, ki ga kipu lahko ponudi le izurjena roka kiparja tehnologa.

»Črni slikar« Sandi Červek že od leta 1989 ustvarja abstraktne slike, v katerih uporablja samo črno barvo. Označba »črne slike« je tako postala ustaljena, čeprav zavajajoča, saj značaja del ne določa črnina, ampak svetloba, ki odseva na površini. Ta opredeljuje tudi njegova najnovejša dela, kjer so na plan stopile še najlonske nogavice.

Kirbiševe abstrakcije so platno geometrično razdelile v skorajda kvadratna črno-belo-sivo-barvna polja. Vsaka njegova slika je zaznamovana tudi z besedo in tako postane subjekt v prostoru. »Kirbiševe slike je moč glodati kot kost misli, ki, ko pod ostrimi gledalčevimi zobmi odletavajo drobci, razkriva hrustanec podobe,« pravi Petja Grafenauer.

Ti trije priznani umetniki s povsem samosvojo in prepoznavno avtorsko poetiko se premierno skupaj predstavljajo prav v Mestni galeriji Nova Gorica.

O umetnikih:
Mirko Bratuša
(1963) je študiral na Akademijah za likovno umetnost v Ljubljani, Münchnu in Düsseldorfu. Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani je redni profesor za kiparstvo. Leta 2006 je prejel nagrado Prešernovega sklada za razstavo v madridski galeriji Circulo de Bellas Artes. Ustvarja v Vodicah pri Ljubljani.

Sandi Červek (1960) je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1985 diplomiral pri prof. Gustavu Gnamušu. Ukvarja se s slikarstvom, risbo, grafiko, ilustracijo in oblikovanjem. Leta 1998 je kot štipendist Ministrstva za kulturo RS dalj časa bival v New Yorku. Živi in ustvarja v Murski Soboti in je docent za slikarstvo na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.

Dušan Kirbiš (1953) je študiral slikarstvo in grafiko na Akademijah za likovno umetnost v Ljubljani. Kot  DAAD štipendist je študiral in deloval v Berlinu, kasneje pa še v New Yorku. Živi in dela v Ljubljani in je redni profesor na Naravoslovnotehniški fakulteti  Univerze v Ljubljani.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS