KOLEDAR DOGODKOV

FOUR TO THE FLOOR, kuratorska razstava kuratorice Alice Ginaldi

Inizia:
Fine:

Mestna galerija Nova Gorica

Four to the floor

Sodelujoči umetniki: Nemanja Cvijanović, Vanja Mervič, Gianni Moretti, Laura Santamaria

V marcu v Mestni galeriji Nova Gorica postavljamo na ogled kuratorsko razstavo, ki jo podpisuje mlada italijanska kuratorica Alice Ginaldi. Na razstavi z naslovom Four to the floor se predstavljajo štirje avtorji. Izhodišče zanjo je kuratorici predstavljal razmislek o sodobni umetniški praksi, ki jo poznamo kot »site-specific« – oziroma lokacijskospecifično – in njenem pomenu danes. Čeprav se je ta umetniška praksa rodila kot nova umetnost, kjer umetniški projekti za svoje učinkovanje uporabijo realen prostor »Environmental art«, lahko »site-specific« definiramo kot naprednejšo obliko umetniškega dela, ki lahko živi le ob podpori arhitekture, prostora, ki to delo sprejme in ga obda. Pri slednjih ne gre samo za fizično umestitev teh del, temveč za poseg v izbrano situacijo in njeno preureditev, pri čemer umetniki upoštevajo in poudarijo (ali razkrijejo) posebnosti in reference te lokacije – od neposredno objektnih do zgodovinskih, družbenih in kulturnih značilnosti, tako Igor Zabel.

V zadnjih dvajsetih letih je ta novi način razmišljanja o tovrstnem delu postal temeljni dejavnik pri pripravi velikih razstav in festivalov sodobne umetnosti  svetu. Ta enostavna sprememba umetniškega statuta v pojmovanju umetniškega dela, je povzročila revolucijo, preobrat pri obravnavi, ki vsebuje neke vrste jezikovno premeno med posodo in vsebino.

Za novogoriško razstavo so bili izbrani štirje umetniki, ki dnevno eksperimentirajo in živijo to umetniško prakso pri lastnem ustvarjanju. Nemanja Cvijanović, Vanja Mervič, Gianni Moretti in Laura Santamaria nam bodo tako skozi svoje štiri projekte, vezane prav na novogoriški galerijski prostor, povedali svojo razlago te prakse v fuziji z okoljem in v dialogu s seboj.

O kuratorici:
Alice Ginaldi (1983) je likovna kritičarka in kuratorica iz Gorice (Italija). Leta 2007 je diplomirala na bolonjski univerzi DAMS iz zgodovine sodobne umetnosti. Izkušnje si je nabirala kot selektor pri festivalu digitalne glasbe in umetnosti Pixxelmusic. Skrbela je za področje za mlade v Galeriji Metropolitana v Gorici. Delovala je tudi kot urednica pri nekaterih revijah, vrsto let pa je za Mestno galerijo sodobne umetnosti v Tržiču izvajala vzgojno izobraževalni projekt na šolah. Od leta 2011 je občasno organizira cikle likovnih delavnic za fundacijo Ca.Ri.Go. in za Galerijo Spazzapan v Gradiški. Pripravila je približno štirideset razstav in publikacij v več galerijah, muzejih in za številna nacionalnih združenja in skupine, med drugim za kolektiv MARS iz Milana, rezidenco CARS v Omegni in Dolomiti Contemporanee v Bellunu. Od leta 2012 je odgovorna za Oddelek vizualnih umetnosti na festivalu »Homepage« v Vidmu in za regionalni projekt Mladinski Talenti FJK, pri čemer je sodelovala vedno v glavnem delajo z mladimi umetniki. Letos je na tržaški univerzi pridobila naziv učitelja umetnostne zgodovine v srednji šoli.

O umetnikih:
Hrvaški multimedijski umetnik Nemanja Cvijanović (1972, Reka) je leta 1998 diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah in tam na Fakulteti za dizajn in umetnost I.U.A.V. leta 2010 tudi magistriral iz Projektiranja in produkcije vizualnih umetnosti. Deluje na polju video umetnosti, fotografije, performansa in konceptualne umetnosti. Redno se predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. Zadnje samostojne razstave je imel v galeriji ŠKUC Ljubljana; MSU, Zagreb; Alberta Pane Gallery, Paris; Kjosk! Public Art Platform, Bassano del Grappa (VI), Italija (2010) in v Muzeju sodobne in moderne umetnosti v Reki, Hrvaška (2008).

Novogoriški večmedijski umetnik in raziskovalec video slike Vanja Mervič (1973, Koper) je najprej zaključil Umetnostni licej Max Fabiani v Gorici. Dve leti je študiral na Akademiji za lepe umetnosti v Benetkah, nakar je študij nadaljeval na milanski Breri. Tam je leta 2001 tudi diplomiral. Študijsko se je nato izpopolnjeval v smeri videa in novih medijev pri Sreču Draganu na ALU v Ljubljani, pa tudi v Belgiji, Novi Zelandiji in v Avstriji. Razstavljaj je v različnih galerijah in muzejih v Sloveniji, Italiji, Franciji, Nemčiji, Kanadi in na Hrvaškem.

Gianni Moretti (1978, Perugia). Živi in dela v Milanu in Berlinu. Poleg tega, da veliko razstavlja, je umetnik sodeloval tudi z gledališči in se udeležil umetniških rezidenc tako v Italiji kot v tujini (New York, Seoul, Berlin). Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med drugim je prejel: nagrado SetUp 2013, Bologna; nagrado Rugabella 2011, Milan; nagrado San Fedele 2007, Milan; XXIII nagrado Oscar Signorini 2006, Milan; nagrado Accademia Olimpica Nazionale 2006, Rim; nagrado Iceberg 2005, Bologna; državno nagrado za umetnost 2003, Rim. Svoje delo redno predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. Med samostojnimi razstavami izpostavlja: 2013, “Entre chien et loup”, Museo d’Arte Contemporanea, Lissone (MB); 2011: “Inventario perenne”, Centro Arti Visive Pescheria, Pesaro; 2010 “Paper Heroes”, Gaya Art Space, Bali (Indonesia); 2009 “Poena Cullei”, Basilica Palladiana, Vicenza; 2008 “Settantasette centesimi”, Galleria Michela Rizzo Project Room, Benetke.

Laura Santamaria (1976, Monza) živi in dela razpeta med Milanom in Comom. Diplomirala je iz slikarstva leta 2000 na milanski Akademiji lepih umetnosti - Breri. Izobraževanje je nadaljevala na različnih mojstrskih tečajih, med drugim leta 2002 pri Giuliu Paolini. Leta 2003 se je na Mednarodni poletni akademiji za upodabljajoče umetnosti v Salzsburgu udeležila delavnice "Installation-Object-Composition-Situation", ki jo je vodil Guillaume Bijl, leta 2004 pa še delavnice "Media in Flux" z Geoffreyem Hendricksom. Imela je že več samostojnih in skupinskih razstav v različnih galerijah tako v rodni Italiji kot v tujini. Njena dela je za svojo umetniško zbirko pred kratkim kupila Fundacija Artphilein iz Lichtensteina.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS