KOLEDAR DOGODKOV

JIŘI KOČICA: IZROČILO, skulpture

Inizia:
Fine:

Mestna galerija Nova Gorica

Kočica 2014

Vljudno vabljeni na odprtje razstave v petek, 9. maja 2014, ob 20. uri. Umetnika in njegovo delo bo predstavila likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe, ki je tudi avtorica uvodnega eseja v razstavnem katalogu.

Novogoriška kiparska postavitev z naslovom Izročilo temelji na izhodiščih, ki jih je avtor zastavil v sodelovanju z znanstveniki iz Kemijskega inštituta in Zavoda za Gradbeništvo RS. V prostoru bodo razporejeni odtisi rok iz prozornih gelov, v katerih »plavajo« gelčki, s katerimi sekvencionirajo DNA oziroma v konkretnem primeru proteine. Na podobnih podstavkih in pod steklenimi vitrinami bodo postavljeni geopolimerni kipi malih razsežnosti (do višine 6cm). Te geopolimerne skulpturice spominjajo po svojih oblikah na minimalistična kiparska dela iz 60-tih, vendar pa v sebi nosijo figuralno izdelane kipe – nekatere iz voska, nekatere pa dodatno slojene, modelirane z računalnikom in printane v 3D printerjih. Ker gledalec notranjosti geopolimernih mas ne more videti, bodo notranji kipi predstavljeni tako, da bodo geopolimerni kipi podvrženi tomografiji. Pri tem bodo narejeni kratki videi, ki bodo gledalcu omogočili opazovanje skrite notranjosti kipa in njene plasti.

V konceptualnem smislu želi avtor obdržati zelo klasičen videz razstave, razstavnih eksponatov, posebej figuralike (tako veliki kip kot tudi mali kipi, ujeti v geopolimerih, spominjajo na klasično kiparsko figuraliko), saj gre v kontekstu naslova »Izročilo« za predajanje naših kulturnih in genetskih vzorcev zanamcem. V času velike krize naše civilizacije se namreč nujno soočamo z vprašanji, ki se nanašajo na skoraj neposredno gledanje robov, in občutenje prepada, preko katerega se trga civilizacijsko tkivo kamor izginjajo težko pridelane in še težje vzdrževane vrednote (logika, preverljivost, argumentacija, demokracija, medsebojno spoštovanje v enakopravnosti…).

O umetniku
Jiři Kočica se je rodil 4. oktobra 1966 v Slovenj Gradcu. Študiral je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1991 diplomiral in leta 1993 zaključil kiparsko specialko. Že od leta 1988 razstavlja samostojno (ali v sodelovanju z ožjim krogom polja Sestava), prav tako pa sodeluje tudi v skupinskih razstavah. Imel je več kot petdeset razstav, dogodkov, »dejavnic« in dejanj. Njegovi članki, recenzije in strokovna besedila, ki mnogokrat obravnavajo umetnost kot etično dejanje, so objavljeni v različnih revijah, katalogih in tudi v knjigah. Je dolgoletni član DLUM in ZDSLU. Zaposlen je kot profesor na Srednji šoli za aranžerstvo v Ljubljani, občasno predava na Pedagoški fakulteti in FERI v Mariboru. Z ženo Vilmo Ducman in s tremi otroki živi ter ustvarja v Ljubljani.

Izbrani projekti in predstavitve v zadnjih 10-ih letih

*V letu 2000 je razstavljal v Groharjevi galeriji v Škofji Loki, v galeriji v nekdanji kapeli Sv. Duha v Krškem (mala Kostanjevica) in v galeriji Equrna v Ljubljani. * V naslednjih letih je sodeloval na nekaterih skupinskih postavitvah: na predstavitvi »Metelkove mesto« in posebej prenove zaporov; na bienalu Sao Paulo; pri razstavi »Od sebe k drugim, podobe družin v slovenski umetnosti« v UMG Maribor; pri predstavitvi slovenske umetnosti po izboru predsednika evropskega sveta v prostorih njegovega kabineta v Bruslju ter na mednarodnem kiparskem simpoziju Ostrožac na Uni (Bosna in Hercegovina). * Kot član skupine Sestava (1993–1997) je bil med pobudniki prenove zaporov na Metelkovi v mladinski hotel, galerijo in muzej »Celica«, ki je bil odprt jeseni 2003. * Od leta 2002 je klesal monumentalne kipe za razstavo v cerkvi kostanjeviškega samostana, kjer je bila 2004 odprta večja razstava »Naslovljeno na svobodo drugega« skupaj z Žigo Okornom. Istega leta (prav tako v sodelovanju z Žigo Okornom) je predaval in vodil dvodnevne likovne »dejavnice« za mlade v Albertini na Dunaju. * Leta 2006 je imel tri razstave, od katerih je bila najpomembnejša »Dar biti« v Galeriji Korotan na Dunaju. * Naslednja tri leta je postavil dve večji kiparski kompoziciji na Pohorju ob ustanovitvi Pahernikovega sklada ter leta 2010 na osnovi prve nagrade na natečaju veliko javno skulpturo–vodnjak v Grosupljem z naslovom »Izročilo«. * V letih 2011, 2012 in 2013 je imel večjo razstavo v ljubljanski galeriji Equrna, predstavitev projekta »95 tez o umetnosti« v New Yorku ter razstavo v Washingtonu na Slovenski ambasadi ob praznovanju 20-letnice samostojnosti Slovenije. * Po dveh projektih v okviru EPK (delavnica v okviru Univerze Maribor in projekt »Nano-portret«) je leta 2013 sledil najobsežnejši projekt: kiparska postavitev v novi stavbi Kemijskega inštituta, v Preglovem centru v Ljubljani (2013) z naslovom »Signs of Science«. * Leta 2014 je imel razstavo v Cankarjevem domu (Likovni kritiki izbirajo) z naslovom »Izročilo«.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS