KOLEDAR DOGODKOV

GIORGIO VALVASSORI: ANTINOMIKA, instalacije

Inizia:
Fine:

Mestna galerija Nova Gorica

Valvasori grande nido

Vabljeni na odprtje zadnje razstave v razstavni sezoni 2013/2014. Umetnika Giorgia Valvassorija in njegovo delo bo predstavil umetnostni zgodovinar Saša Quinzi.

Umetniška intervencija: Vanja Mervič.

Mestna galerija Nova Gorica bo razstavno sezono 2013/14 zaključila v znamenju goriške ustvarjalnosti, ki bo, kot že tolikokrat prej, povezala obe Gorici. Istočasno se bo namreč s svojimi instalacijami v obeh mestih predstavil goriški umetnik Giorgio Valvassori. Njegova postavitev poimenovana Antinomika, ki jo bo pospremila umetniška intervencija Vanje Merviča, bo kot rečeno na ogled v Mestni galeriji Nova Gorica, Raumgestaltung pa v galeriji Studiofaganel v Gorici.

»Instalacije Giorgia Valvassorija se rojevajo iz premišljenega odklona in iz zavestnega zavračanja tiste prazne ter estetizirajoče lepote, ki je zakrila naše vizualno obzorje in omrtvila našo sposobnost pretanjenega zaznavanja«, pravi Saša Quinzi. Njegova dela so praviloma narejena iz navadnih, organskih materialov, kot so les, karton ali plastika, ki so sami po sebi brez lastne estetske ter ekonomske vrednosti; z lahkoto se obdelujejo in nimajo nobene specifične spomeniške teže. Stvaritve so brezbarvne, vendar ne puste, saj jih odlikuje prvinska, sežeta in do bistva izčiščena forma, s krhkim notranjim ravnovesjem, ki se lahko spreminja glede na razstavni prostor ali zaradi zunanjega posega. Zunanji poseg tokrat predstavlja Mervičev »Echo Of The Vacuum«, ki izkorišča votlo ogrodje Valvassorijevega »Gnezda« za vizualizacijo zvoka, tako da se zvočna koda prekriva z vizualno in načenja stabilnost instalacije.

Poetiko svojega ustvarjanja pa Valvassori povezuje tudi s poezijo. Ne samo, da jo je vključil v razstavni katalog, temveč jo je umestil tudi v razstavo. S poezijo je namreč povezan dogodek (Antinomika – event), ki ga bo v Mestni galeriji Nova Gorica v petek, 20. junija, ob 19. uri oblikoval Andrej Medved skupaj z Alessandro Bernardis, Danielo Bressanutti in Luco Geronijem.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS