KOLEDAR DOGODKOV

JAN GRIČAR, NEJC GRM in TOMAŽ HOSTNIK

Koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Jan Gričar 2014

...

Jan Gričar, saksofon 
Tomaž Hostnik, klavir
Nejc Grm, harmonika

Mladi saksofonist Jan Gričar je na lanskem mednarodnem tekmovanju saksofonistov v Novi Gorici v konkurenci med šestinštiridesetimi tekmovalci iz petnajstih držav dosegel 2. mesto, prejel nagrado Mestne občine Nova Gorica za najboljšo izvedeno slovensko skladbo in še posebno nagrado Kulturnega doma Nova Gorica v obliki honoriranega koncerta, ki mu bomo prisluhnili na letošnjem festivalskem večeru v koncertni dvorani Glasbene šole Nova Gorica.

Jan Gričar (1992) je nižjo glasbeno šolo zaključil v Trebnjem, kjer je bil njegov profesor David Kocijan. Izobraževanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorja Dejana Prešička. V letu 2013 je diplomiral na prvi bolonjski stopnji na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu rednega profesorja Matjaža Drevenška. Študij nadaljuje na magistrski stopnji pri profesorju Mihu Rogini, obenem pa se izpopolnjuje v Franciji na Regionalnem konservatoriju v Versaillesu pri priznanem profesorju Vincentu Davidu.

Redno nastopa na najrazličnejših glasbenih odrih kot solist ali komorni glasbenik. Občinstvu se je predstavil v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Srbiji, Franciji, na Madžarskem ter v Sloveniji. Redno sodeluje z Glasbeno mladino ljubljansko in Glasbeno mladino Slovenije. Je član uspešnega Kvarteta saksofonov ColorFour, ki se je na Akademiji za glasbo kalil pod mentorstvom prof. Dejana Prešička. Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija (Miro Paškvan: Koncert za saksofon in orkester – krstna izvedba), Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo, Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana...

Udeležuje se različnih tekmovanj tako v Sloveniji kot v tujini. Bil je finalist tekmovanja Mladi evrovizijski glasbenik leta 2008 na Dunaju, kjer je kot solist v finalu nastopil z Dunajskimi simfoniki. Je prvonagrajenec večih tekmovanj: TEMSIG-a leta 2007 in 2010, Mednarodnega tekmovanja lesenih pihal Požarevac leta 2009 (100 točk, laureat tekmovanja), Mednarodnega tekmovanja Saksistra, Koper leta 2010, Mednarodnega tekmovanja Marco Fiorindo, Nichelino, Italija, 2011 (najmlajši zmagovalec v zgodovini tekmovanja) ter Mednarodnega tekmovanja Svirel 2014 (100 točk, absolutni zmagovalec disciplin pihala, trobila, tolkala). Druge nagrade pa je osvojil na mednarodnih tekmovanjih v Novi Gorici leta 2009 in 2013 ter na Mednarodnem tekmovanju saksofonistov (ISSAC), Columbus, Georgia, ZDA, 2012. 

Za izjemne dosežke je prejel Škerjančevo nagrado, ki jo podeljuje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (2010) ter Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (2013). Februarja leta 2012 je kot zmagovalec avdicije prejel štipendijo, ki jo podeljuje Yamaha Music Foundation of Europe. Izpopolnjuje se na seminarjih pri priznanih profesorjih, kot so: Claude Delangle, Jean-Denis Michat, Daniel Gauthier, Lars Mlekusch, Kenneth Tse, Jean-Yves Fourmeau, Christian Wirth idr.


Nejc Grm 2014 Nejc Grm
(1992) se je s sedmimi leti začel učiti klavirsko harmoniko v Glasbeni šoli Litija-Šmartno pod mentorstvom Dušana Drobniča. Šolanje je nadeljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri profesorju Ernöju Sebastianu s kromatično harmoniko. Študij nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je študent 3. letnika. Prvo leto ga je poučeval doc. Primož Parovel, sedaj pa študij nadaljuje v razredu doc. Luka Juharta. Nejc se je v vsem tem času tudi udeleževal različnih tekmovanj, med drugimi je zmagovalec državnega tekmovanja Temsig (2011, 2014), štirikratni zmagovalec mednarodnega tekmovanja v Beltincih, v Pulju (2011) in Sidneyu (2012).

Zadnja leta tudi veliko sodeluje z različnimi mladimi komponisti, s katerimi se trudi, da bi se harmonika še naprej razvijala in iskala nove razsežnosti sodobne glasbe, tako v različnih komornih zasedbah kot solo skladbah. Sodeluje tudi v različnih glasbenih ciklih pod okvirom Glasbene mladine Ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije v ciklu GM oder, glasbene nedelje v Unionu, solistični recitali AG, nastopil je tudi na festivalu Lent kot nagrajenec cikla Glasbene mladine Slovenije.

Tomaz Hostnik 2014Tomaž Hostnik (1992) je klavir začel igrati s sedmimi leti  na Glasbeni šoli Škofja Loka, v razredu prof. Jasne Jan Sešek. Z dvanajstimi leti se je udeležil Državnega tekmovanja (TEMSIG) in prejel  zlato plaketo ter 2. nagrado. Leto kasneje je kot najmlajši udeleženec uspešno nastopil na prvem mednarodnem tekmovanju Chopinov zlati prstan. Bil je udeleženec seminarjev pri prof. Filippu Faesu, Johnu Damgaardu, Clemensu Zeilingerju, Tillu Alexandru Koerberju, Arbu Valdmi, Sijavušu Gadjievu in mnogimi drugimi. Leta 2010 se je ponovno udeležil Državnega tekmovanja in prejel zlato plaketo. V letu 2011 je s Simfoničnim orkestrom KGB Ljubljana štirikrat uspešno izvedel Griegov klavirski koncert v a-molu in istega leta tudi z odliko maturiral. Od leta 2009 je bil član Tria Evterpa s flavtistko Evo Jensterle in saksofonistom Janom Gričarjem. Kot solist in komorni glasbenik je igral na koncertih in festivalih v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in Italiji. Trenutno je študent tretjega letnika klavirja v razredu svetovno znanega pianista Olega Marsheva, na univerzi Antona Brucknerja v Linzu.

 

PROGRAM:

Jan Gričar in Nejc Grm
Johann Sebastian Bach: Sonata v g-molu, BWV 1020 
   Allegro, Adagio, Allegro
Nenad Firšt: Sassoneto za solo alt saksofon
Matej Bonin: Dialog za alt saksofon in hramoniko (krstna izvedba)

****

Jan Gričar in Tomaž Hostnik
Claude Debussy (arr. Vincent David): Rhapsodie za alt saksofon in orkester 
Alfred Desenclos: Prelude, Cadence et Finale 
Camille Saint-Saens (arr. Jan Gričar): Introduction et Rondo Capriccioso

Vstopnine ni. 



 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS