KOLEDAR DOGODKOV

Festival ECHOS: KONTRA KVARTET (kletzmer glasba)

Grajsko naselje, Gorica, italija

GORICA grajsko naselje

V grajskem naselju goriškega gradu (Gorica, Italija) bo v sklopu čezmejne glasbene karavane, festivala ECHOS - Čezmejni odmevi 2014, nastopila slovenska skupina Kontra-Kvartet (klezmer - glasba judovske zapuščine).

Ob 19.30 uri bo organiziran voden ogled po gradu in njegovih zbirkah.
Zaključku koncerta bo sledila predstavitev tipičnih lokalnih vin in izdelkov.



Akustična etno skupina "Kontra-Kvartet" je slovenski etno ansambel, ki izvaja tradicionalno judovsko kletzmer glasbo v najbolj pristni obliki. Izkušeni glasbeniki - na harmoniki Daliborka Ancel, kitari Petar Marić, na kontrabasu Branko Smrtnik in na violini Vesna Čobal- prihajajo iz Maribora, mesta, ki je v srednjem veku sodilo med največja kulturna in gospodarska središča judovstva v tedanjih notranjeavstrijskih deželah. "Kontra-Kvartet" z ljubeznijo do klezmer glasbe raziskuje skladbe različnih avtohtonih kultur (ruske, poljske, ukrajinske, litovske, madžarske, grške, balkanske, otomanske, arabske), ob tem pa išče še izziv v sodobnejših različicah klezmarja v jazzu v ZDA ter romski glasbi na Madžarskem. O njihovi odmevnosti in gorečnosti priča tudi častno vabilo na enega izmed največjih festivalov klezmer glasbe v Tzafat v Izraelu. Skupina deluje že sedem let in si je tako nabrala že obilico ''odrskih kilometrov''. Veseli jih, če s svojim občutenim izvajanjem klezmer skladb navdušenje delijo tudi s poslušalci.



Promoviranje čezmejnega teritorialnega razvoja, vrednotenje dostopa do kulture in kulturne produkcije, podpiranje mladih ter premoščanje fizičnih, političnih in mentalnih pregrad, to ostajajo cilji druge izvedbe čezmejnega glasbenega festivala ECHOS, v sklopu katerega bo izpeljanih 14 koncertov (6 v Sloveniji in 8 v Italiji) za spodbujanje novih oblik sodelovanja na kulturnem področju med Furlanijo Julijsko krajino in Slovenijo. Festival bo potekal na skrbno izbranih krajih s posebno arhitekturno, umetniško in kulturno dediščino, kjer bodo ob tej priložnosti organizirani tudi vodeni ogledi ter okušanje tradicionalnih lokalnih jedi in vina. Vse aktivnosti festivala - obisk koncertov, vodenih ogledov, degustacij in delavnic - so za obiskovalce brezplačni.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS