KOLEDAR DOGODKOV

Festival ECHOS: DANIELE D'AGARO in skupina (jazz & folk)

Hiša kulture v Šmartnem, Goriška Brda

smartno

Zaradi slabe vremenske napovedi bomo otvoritveni koncert na slovenski strani čezmejnega glasbenega festivala prenesli iz trga srednjeveške vasice na pokrito prizorišče sosednje Hiše kulture prav tako v Šmartnem v Goriških brdih, kjer bo nastopil priznani italijanski jazz-ist Daniele D'Agaro s skupino "Il ritmo delle parole".

Pred koncertom, ob 19.00 uri, bo potekala delavnica "Vodena degustacija briškega oljčnega olja", ob 19.40 uri pa bo organiziran voden ogled po vasi Šmartno in njenih zgodbah. Po koncertu bo sledila degustacija tipičnih briških jedi in vina.


Otvoritveni koncert festivala na slovenski strani bo pripadal italijanskemu glasbeniku Danielu D’Agaru, ki se jazzu in improvizaciji profesionalno posveča že od leta 1979. Iz rodne Furlanije Julijske krajine se je najprej preselil v Berlin, pozneje v Amsterdam, kjer je deloval vse do leta 1983. V devetdesetih letih minulega stoletja je ustvarjal v ZDA, trenutno pa znova živi in ustvarja v italijanskem Vidmu. Med izjemno zanimivimi izkušnjami italijanski glasbenik izpostavlja nastop na festivalu v Amsterdamu 1991, kjer je oder delil z etno skupino iz Rezije - Val Resia ensemble. Tehnologija in vse večji individualizem sta skoraj izpodrinila svet ljudske glasbe in ustnega izročila, ko so otroci s svojo neukrotljivo kreativnostjo ustvarjali presenetljive zgodbice in pesmice. Ritmično jedro besed, preprosta melodija in posnemanje živih glasov (onomatopeja) bodo postali s tokratnim programom elementi artikuliranega glasbenega zapisa, ki podelijo glasu, sapi, strunam in tolkalom osrednjo vlogo. Omenjena glasbena dediščina izvira iz Koroške, Furlanije, doline Nadiže in Bizijakerije.

Promoviranje čezmejnega teritorialnega razvoja, vrednotenje dostopa do kulture in kulturne produkcije, podpiranje mladih ter premoščanje fizičnih, političnih in mentalnih pregrad, to ostajajo cilji druge izvedbe čezmejnega glasbenega festivala ECHOS, v sklopu katerega bo izpeljanih 14 koncertov (6 v Sloveniji in 8 v Italiji) za spodbujanje novih oblik sodelovanja na kulturnem področju med Furlanijo Julijsko krajino in Slovenijo. Festival bo potekal na skrbno izbranih krajih s posebno arhitekturno, umetniško in kulturno dediščino, kjer bodo ob tej priložnosti organizirani tudi vodeni ogledi ter okušanje tradicionalnih lokalnih jedi in vina.

Vse aktivnosti festivala - obisk koncertov, vodenih ogledov, degustacij in delavnic - so za obiskovalce brezplačni.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS