KOLEDAR DOGODKOV

Festival ECHOS: KLEZ GANG (I)

Dvorišče mladinskega hotela Pliskovica, Pliskovica

PLISKOVICA noc na dvoriscu lucke

Na dvorišču mladinskega hotela Pliskovica boste lahko prisluhnili italijanski skupini Klez Gang, ki bo predstavljala klezmer glasbo. Dogodka ne gre zamuditi niti zaradi bogatih spremljevalnih aktivnosti, ki se bodo odvijale pred in po koncertu.


Pred koncertom, med 17.00 in 20.00 uro bo na dvorišču mladinskega hotela potekala delavnica "Uporaba zelišč v kulinariki", ob 20.00 uri bo organiziran voden ogled vasi in njenih kotičkov z obiskom kamnoseka, čebelarja in vinarja. Po koncertu bo organizirana degustacija tipičnih kraških jedi in terana.


Osrednje mesto pa ima zagotovo glasba: tokratno skupino KLEZ GANG sestavljajo glasbeniki različnih usmeritev in žanrov, kar še posebej spodbuja k ognjeviti skupni igri. Izvajanju klezmer glasbe se italijanski glasbeniki posvečajo z velikim entuziazmom, osebno noto in raziskovalno močjo, o čemer pričajo tudi vabila na priznana koncertna prizorišča in festivale, kot so npr. Venezia suona 2005, Mista Festival, Artè, Festival Riva v Trentinu in festival italijanskega klezmerja Adriatico Mediterrraneo v Anconi. Glasbeniki raziskujejo klezmer glasbo z Balkana in iz vzhodnih evropskih dežel, ki jo popolnoma predelajo na čisto poseben in svojevrsten način. Med izjemna doživetja uvrščajo koncerte s svetovno znanimi glasbeniki, kot so npr. U. Caine, P. Fresu, Kočani orkestar. Koncerte skupine Klez Gang je snemala in neposredno prenašala radijska postaja Rai 1, še posebej znano pa je njihovo televizijsko sodelovanje z Enricom Ruggerijem ob 50-letnici otroškega festivala Zecchino d’oro na Rai 1.

Promoviranje čezmejnega teritorialnega razvoja, vrednotenje dostopa do kulture in kulturne produkcije, podpiranje mladih ter premoščanje fizičnih, političnih in mentalnih pregrad, to ostajajo cilji druge izvedbe čezmejnega glasbenega festivala ECHOS, v sklopu katerega bo izpeljanih 14 koncertov (6 v Sloveniji in 8 v Italiji) za spodbujanje novih oblik sodelovanja na kulturnem področju med Furlanijo Julijsko krajino in Slovenijo. Festival bo potekal na skrbno izbranih krajih s posebno arhitekturno, umetniško in kulturno dediščino, kjer bodo ob tej priložnosti organizirani tudi vodeni ogledi ter okušanje tradicionalnih lokalnih jedi in vina. Vse aktivnosti festivala - obisk koncertov, vodenih ogledov, degustacij in delavnic - so za obiskovalce brezplačni.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS