KOLEDAR DOGODKOV

Festival ECHOS: ENSEMBLE 4SAXESS

Vila Italia, Trst, Italija

TRST vila Italia

V tržaški vili Italija bo v sklopu čezmejne glasbene karavane, festivala ECHOS - Čezmejni odmevi 2014, nastopil slovenski kvartet virtuozov Ensemble 4saxess (Lev Pupis, Oskar Laznik, Primož Fleischman in Dejan Prešiček) z gosti.

Kvartet saksofonov 4Saxess sestavljajo: Lev Pupis (sopranski saksofon), Oskar Laznik (altovski saksofon), Primož Fleischman (tenorski saksofon), Dejan Prešiček (baritonski saksofon) z gosti Bojano Dimković (čembalo), Lizo Hawlina Prešiček (flavta) in Ljubišo Jovanovičem (flavta).

Kvartet saksofonov 4Saxess se je razvil v eno od vodilnih tovrstnih zasedb doma in tujini. Nastopil je na priznanih festivalih po Sloveniji, Srbiji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji in Franciji, januarja 2013 pa tudi na koncertni turneji po ZDA. Zasedba uspešno sodeluje z glasbeno založbo RTV Slovenija, pri kateri sta izšli že dve zgoščenki: 4 Folk leta 2007 in 4 US leta 2011. Saksofonski kvartet 4Saxess je moderna klasična glasbena skupina, ki se poleg izvajanja lastnih interpretacij klasičnih skladb Mozarta, Bacha in Debussya in avantgardnih kompozicij rada spoprijema tudi z drugimi glasbenimi žanri, kot so etno, jazz in crossover. Glavno vodilo zasedbe je izvajanje del, napisanih ali prirejenih izključno za 4Saxess, zato skupina stalno sodeluje s skladatelji in aranžerji. Ustvarjalci iz različnih držav se na njene pobude redno odzivajo, zato je nastala že bogata zbirka novih glasbenih del. Nekatere kompozicije, posvečene kvartetu 4Saxess se redno uvrščajo na koncertne programe takšnih zasedb doma in v Evropi.



Promoviranje čezmejnega teritorialnega razvoja, vrednotenje dostopa do kulture in kulturne produkcije, podpiranje mladih ter premoščanje fizičnih, političnih in mentalnih pregrad, to ostajajo cilji druge izvedbe čezmejnega glasbenega festivala ECHOS, v sklopu katerega bo izpeljanih 14 koncertov (6 v Sloveniji in 8 v Italiji) za spodbujanje novih oblik sodelovanja na kulturnem področju med Furlanijo Julijsko krajino in Slovenijo. Festival bo potekal na skrbno izbranih krajih s posebno arhitekturno, umetniško in kulturno dediščino, kjer bodo ob tej priložnosti organizirani tudi vodeni ogledi ter okušanje tradicionalnih lokalnih jedi in vina. Vse aktivnosti festivala - obisk koncertov, vodenih ogledov, degustacij in delavnic - so za obiskovalce brezplačni.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS