KOLEDAR DOGODKOV

Festival ECHOS: KONCERT MLADIH GLASBENIKOV

Viteška dvorana, Štanjel

STANJEL bajer detajl

V Viteški dvorani v Štanjelu bodo na tretjem koncertu nastopile mlade glasbenice v novonastalem čezmejnem triu: Slovenki Karmen Štendler na kitari in Neža Torkar na harmoniki ter Italijanka Valentina Danelon na violini.


Pred koncertom, ob 20.00 uri bo organiziran voden ogled vasi in njenih kotičkov. Po koncertu bo organizirana degustacija tipičnih kraških jedi in terana na prireditvenem dvorišču v Štanjelu.


Kitaristka Karmen Štendler (1991) je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Andreju Grafenauerju, kjer trenutno končuje 2. letnik magistrskega študija. Je večkratna dobitnica zlatih plaket in nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani.

Harmonikašica Neža Torkar (1990) je diplomirala na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt v nemškem Weimarju v razredu prof. Ivana Kovala, pri katerem nadaljuje magistrski študij. Kot solistka in članica komornih zasedb je prejela veliko število nagrad na pomembnih tekmovanjih. Izpopolnjevala se je pri priznanih harmonikarjih (J. Crabb, P. Parovel, L. Juhart, G. Bruin, J.Rättyä).

Valentina Danelon je diplomirala z najboljšo oceno na Konservatoriju Steffani v Castelfrancu Venetu in pridobila diplomo iz glasbene pedagogike na Konservatoriju italijanske Švice. Opravila je več mojstrskih tečajev ter izpopolnjevanje iz violine na Milano Music Master School. Sodelovala je s priznanimi orkestri, med katere spadata tudi orkester Fundacije Veronske arene in La Fenice.

Mlade glasbenice bodo odigrale skladbe J. Rodriga, E. Halffterja, N. Paganinija, J. Gregorca in V. Trojana. Novost letošnje izvedbe festivala je krstna izvedba štirih novih skladb štirih čezmejnih skladateljev. Tokrat bodo glasbenice zaigrale krstno izvedbo mladega skladatelja Nejca Kuharja "Quasar" za harmoniko in kitaro.




Promoviranje čezmejnega teritorialnega razvoja, vrednotenje dostopa do kulture in kulturne produkcije, podpiranje mladih ter premoščanje fizičnih, političnih in mentalnih pregrad, to ostajajo cilji druge izvedbe čezmejnega glasbenega festivala ECHOS, v sklopu katerega bo izpeljanih 14 koncertov (6 v Sloveniji in 8 v Italiji) za spodbujanje novih oblik sodelovanja na kulturnem področju med Furlanijo Julijsko krajino in Slovenijo. Festival bo potekal na skrbno izbranih krajih s posebno arhitekturno, umetniško in kulturno dediščino, kjer bodo ob tej priložnosti organizirani tudi vodeni ogledi ter okušanje tradicionalnih lokalnih jedi in vina. Vse aktivnosti festivala - obisk koncertov, vodenih ogledov, degustacij in delavnic - so za obiskovalce brezplačni.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS