KOLEDAR DOGODKOV

VIKI GROŠELJ: 40 LET MOJIH SOOČANJ S HIMALAJO

Viki Grošelj in njegova Himalaja

...
»Grošelj ne piše le o krajih, kamor ljudje navadno ne gredo. Piše o krajih, kamor človeška noga še ni stopila. Je prvi posrednik med naravo, najmogočnejšimi, najbolj srhljivimi, najbolj neukročenimi in neukrotljivimi deli narave, ter kulturo. Gre, zelo dobesedno, za poročila z roba. Ne le robov prepadov, pač pa tudi robov zemeljske oble, točk, ki so dobesedno najbližje preostanku neskončnosti vesolja.«
Ali Žerdin, urednik knjige in Sobotne priloge
...

V založbi Delo je pravkar izšla knjiga Vikija Grošlja ob 40 letnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak. V njej so objavljeni avtorjevi zapisi z letošnje jesenske odprave na nepalsko Himalajo in zbrani avtorjevi članki, objavljeni zadnjih dvajsetih let v Sobotni prilogi, ki dodobra odslikavajo slovenska in svetovna dogajanja v Himalaji. Ob tej priložnosti bomo prisluhnili pogovoru z avtorjem in njegovo predavanje, dogodek pa bo namenjen tudi zbiranju sredstev za prizadete ob potresu v Nepalu.

VIKI GROŠELJ, rojen 3. 6. 1952 je vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik. Po poklicu je športni pedagog. Kot alpinist je poleg številnih vzponov, ki jih je opravil v domačih in tujih gorah, sodeloval na več kot tridesetih odpravah v neevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Na vse vrhove, razen na Makalu, Everest in Kangčendzengo, je splezal brez uporabe dodatnega kisika. Čeprav so jedro njegovega alpinizma vzponi na osemtisočake, je Grošelj tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov.

Vstopnina: 5 €

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Centro Culturale di Nova Gorica è membro di
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS