NOVICE

Nova sezona 2014/2015 javno predstavljena na novinarski konferenci

Big image alt

Na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi programa, nove sezone smo v četrtek, 28. avgusta 2014, novinarjem predstavili nekaj statističnih podatkov, ki osvetljujejo naše delovanje. Naša ustanova namreč sega v merilu slovenskih kulturnih domov v sam vrh po številu dogodkov, obiskovalcev in sredstvih, prejetih od Ministrstva za kulturo. Za uspešno več kot tridesetletno delovanje na kulturno-umetniškem področju smo lani prejeli občinsko nagrado Franceta Bevka. V lanskem letu smo izpeljali 419 dogodkov, katerih se je udeležilo skupno 46.000 obiskovalcev. S pomočjo dvoletnega glasbenega festivala Echos - Čezmejni odmevi smo začeli pridobivati tudi italijansko občinstvo, ki se je potem odzvalo tudi na druge naše prireditve. Pridobivanje italijanske publike nas je spodbudilo, da v novi sezoni poskusimo z dvojezičnim izdajanjem nekaterih publikacij naše ustanove. V oktobru uvajamo tudi novost na naši spletni strani, ki bo postala bolj mednarodna: objavili jo bomo še v angleškem in italijanskem jeziku.


Tudi nova sezona prinaša pester nabor glasbenih, filmskih in galerijskih dogodkov: pred vrati so Dnevi stare glasbe, tokrat četrti zapovrstjo, ki na različnih lokacijah prinašajo pet glasbenih srečanj. V oktobru začenjamo s 34. sezono glasbenega abonmaja, ki prinaša osem koncertov. Posebej gre izpostaviti tudi dogodke v okviru Glasbene mladine Slovenije (lani jih je bilo več kot 130). Januarja bo sledila 4. koncertna sezona Grajskih harmonij v gradu Kromberk, manjkalo ne bo niti Koncertov za izven in drugih že ustaljenih ciklov kot so Jesenski glasbeni trisArt sredicaGlasba z vrtov sv. Frančiška in 19. Mednarodno srečanje saksofonistov.


Mestni galeriji bomo v novi sezoni nadaljevali s predstavljanjem najnovejše produkcije izbranih slovenskih umetnikov pretežno mlajše in srednje generacije. Med njimi bo tudi prejšnji teden preminuli slikar Jože Slak Đoka, ki žal ni dočakal svoje prve samostojne razstave na Goriškem. Razstavno sezono pa pričenjamo v petek, 26. septembra 2014 s fotografsko razstavo Petra Raucha.


Na področju filmske ponudbe se letos obeta novost: na že ustaljenem polno zasedenem Filmskem abonmaju umetniškega filma, ki prinaša 18 filmskih naslovov, tokrat ne bo slovenskih filmov. Njim bo namreč namenjen nov cikel, imenovan Večeri slovenskega filma, ki bo na sporedu med 8. januarjem in 19. februarjem 2015. Otroci in mladina bodo na vrsto prišli v ciklu Filmski vrtiljak, kjer bo na voljo 18 projekcij. Že takoj na začetku sezone, s 26. septembrom, pa vam ponujamo tudi cikel dokumentarnih filmov.


Skratka, za vsakogar nekaj! Vabljeni na dan odprtih vrat v četrtek, 18. septembra 2014, med 17.00 in 20.00 uro, kjer vam bomo zaposleni z veseljem ponudili še kakšno dodatno informacijo okrog prihajajoče sezone. Ob 20.00 uri bosta v Veliki dvorani nastopila svetovno znana vokalista, brata Ratko in Radiša Teofilović, s staro srbsko in balkansko glasbo. Vstop bo prost, se vidimo!

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS