NOVICE

Oster protest proti ukinjanju pravnih subjektivitet manjših zavodov

Big image alt
photo: Leo Caharija (Primorske novice)

19. in 20. novembra 2014  je bilo v Lendavi redno letno srečanje Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije (KUDUS), ki je potekalo pod pritiskom predloga novega interventnega zakona vlade, v katerem se predvideva ukinitev zavodov z manj kot 15 zaposlenimi. Vsi domovi ostro nasprotujejo taki prenagljeni in nepremišljeni potezi vlade ter opozarjajo na nepopravljive posledice.

Pripravili so naslednjo izjavo za javnost:

Lendava, 20. november 2014

Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije (KUDUS), ki združuje 34 kulturnih domov in ustanov iz Slovenije in zamejstva, ostro protestira proti nameri vlade, ki z interventnim zakonom med drugim ukinja pravno subjektiviteto javnim zavodom, ki imajo manj kot 15 zaposlenih, in jih naj bi na različne načine združevalo z drugimi javnimi zavodi.

Ne glede na jasen namen vlade, ki z združevanjem izpostavlja le varčevanje in imaginarne prihranke, združenje KUDUS opozarja na škodljive strokovne posledice morebitnih združevanj, ki bi v večini primerov pomenila nepovratne izgube razvojnih priložnosti, ki vsak dan nastajajo v javnih zavodih. Ti so že nekaj let postavljeni v primež varčevalnih ukrepov (prepoved zaposlovanj, prepoved napredovanj in nagrajevanj delavcev …).

Združenje KUDUS meni, da je smiselno in smotrno razmišljanje le v smeri, ki ukinja večletne škodljive odločitve vlade, ki s tako radikalnimi varčevalnimi ukrepi, ki že veljajo, zavira razvoj in izvajanje poslanstva, ki ga imajo zavodi zapisnega v ustanovitvenih aktih in h katerim so vsi zavezani z večletnimi strategijami, potrjenimi na občinskih ravneh. Varčevalni ukrepi, ki jih zavodi moramo spoštovati, se namreč že kažejo kot škodljivi (upad števila obiskovalcev, predvsem mlajšega občinstva; uvrščanje lahkotnejših vsebin na spored …).

Ukinjanje javnih zavodov oz. njihove pravne subjektivitete nima realnih varčevalnih učinkov. Ogroža ne le delovna mesta, pač pa posega v samo delovanje zavodov, ki so si v več desetletjih trdega dela in boja na kulturnem področju življenja državljanov jasno začrtala smer razvoja. Ta poteza jasno kaže, da si vlada ne želi izobraženih, s kulturo navdihnjenih državljanov, kar se nam zdi (najmanj) skrajno nenavadna poteza vlade ministra Mira Cerarja.

Oddajo, v kateri direktorji primorski kulturnih stanov govorijo o absurdnem varčevalnem predlogu vlade, si lahko ogledate v arhivu oddaj TV Koper.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS