KOLEDAR DOGODKOV

LOV_e >Kariera akademskega slikarja S. Furlana is Šompetra<, r. Bojan Maraž (Slovenija /Tajska, 2014, 90 min.)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Slavko Furlan avtoportret

LOV_e >Kariera akademskega slikarja S. Furlana is Šompetra< (Slovenija /Tajska, 2014, 90 min.)

avtor filma: Bojan Maraž
direktor fotografije: Rajko Bizjak
montaža: Miha Hvale
zvok: Goran Bertok
izvršni producent: ICD-co.th Bangkok
producent: Kulturni dom Nova Gorica
organizator/raziskovalec: David Kožuh
igralci: Ivo Barišič, Teja Glažar, Janez Zore, Janez Kodre, Miha Vičič
arhivski posnetki: Jože Dolmark, Valentin Pečenko, Miha Hvale, Arhiv RTV Slovenija

vsebina
Več kot 30 pričevanj, številni originalni dokumenti, fotografije in seveda likovne stvaritve tkejo podobo o Slavku Furlanu, osebi, njegovem okolju in vrednotah, ki so ga oblikovale v to, kar smo poznali sodobniki: zapitega hipija, boema in navideznega agresivneža. Za to podobo pa se skriva popolno nasprotje. Oblikovanje ovitkov skupine Buldožer je Slavka Furlana za vedno ustoličilo med najboljše oblikovalce bivše Jugoslavije. Več kot 35 izjemnih z avtorsko gesto oblikovanih gledaliških plakatov označuje zlato obdobje Primorskega dramskega gledališča Nova Gorica. Ogromen slikarski opus, ki sega od platen velikih dimenzij, do intimnih risb malega formata ponuja berljivo zgodbo o človeški duši, ki si v strahu, da ne bi bila poškodovana oziroma da ne bi bi izgubila sebe in svojega središča, raje nadene krinko družbeno nesprejemljive vloge.

Slavko Furlan v enem svojih pričevanj pravi: "Tako se je končala kariera akademskega slikarja S. Furlana is Šompetra." Kako se je v resnici končala pa pripoveduje dokumentarno igrani film Bojana Maraža.


o umetniku

Slavko Furlan (1952-2007), ki je leta 1978 končal Akademijo likovnih umetnosti v Benetkah pri profesorju Carmellu Zottiju, je živel in ustvarjal doma v Šempetru pri Gorici. Med Furlanova vidnejša dela kot slikarja in grafičnega oblikovalca med drugim sodi oblikovanje naslovnice za enega najbolj znanih albumov legendarne slovenske rock zasedbe Buldožerji, »Pljuni istini u oči«. Njegova sodelovanja s Primorskim dramskim gledališčem pomenijo enega vrhuncev oblikovanja gledališkega plakat v Sloveniji. Številna platna, risbe in krokiji, ki jih je ustvarjal vzporedno z grafičnim oblikovanjem, visijo po številnih domovih in ustanovah. Slavko Furlan je bil posebnež duha, ki je redko razstavljal. V drži boemskega upornika je bil vztrajen do konca. Nekompromisna neprilagodljivost v okviru družbenih norm je sodila med avtorsko življenjsko nazorsko opredelitev, ki je povezovala svet ustvarjenih podob z realnostjo. Manj znana je domoljubna plat Furlanovega delovanja v vojni za osamosvojitev Slovenije.

Brezplačne vstopnice dobite na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS