KOLEDAR DOGODKOV

Festival ECHOS: LA ROSSIGNOL (I) in brezplačna delavnica dvornega plesa

Preddverje gradu Kromberk, Nova Gorica

castello kromberk

Angleska verzija

 

Pred vhodom v goriški grad Kromberk bo potekal slavnostni zaključek druge izvedbe festivala ECHOS, kjer bo nastopila italijanska skupina LA ROSSIGNOL z glasbo in plesom renesančnih dvorov. V primeru slabega vremena bo dogodek v grajski dvorani.


Pred zadnjim koncertom festivala bo med 17.00 in 20.00 uro v amfiteatru gradu Kromberk potekala delavnica dvornega plesa (začetne in nadaljevalne stopnje). Zagotovite si enkratno izkušnjo spoznavanja oziroma poglabljanja na področju dvornega plesa in se prijavite preko elektronske pošte na: echos@kulturnidom-ng.si. Poleg imena in priimka ter kontaktne telefonske številke pripišite tudi stopnjo vašega poznavanja dvornega plesa (začetna, nadaljevalna). Ob 20.00 uri bo organiziran voden ogled po grajskih razstavah, po koncertu pa bo na srednjeveški način potekal slavnostni zaključek festivala na grajskem dvorišču.


Ansambel La Rossignol, ki ga sestavljajo plesalci ter instrumentalna skupina z izbranimi zgodovinskimi instrumenti, se ponaša z dolgoletno tradicijo; od ustanovitve leta 1987 z velikim uspehom gostuje po vsem svetu. Programi skupine La Rossignol pomenijo posebno doživetje, saj glasbeniki in plesalci obiskovalce s svojo živostjo vedno slikovito popeljejo na dvor 16. in 17. stoletja, v obdobje, zaznamovano z renesančnim duhom razvoja znanja in umetnosti. Za dame in viteze je bil ples način uveljavitve v družbi. Plesni izraz ni bil le zabava in igra, ampak tudi tehnika dvorjenja, kodificirana ter natančno zapisana in je takrat predstavljala pravi ritual izražanja moči. Pretanjena in elegantna je bila tudi zborovska umetnost. Ob skrbi za renesančne kostume in glasbila, skupina La Rossignol namenja posebno pozornost tudi skladateljem, ki so živeli in delovali med Benetkami, Trstom in Gorico. Ni torej naključje, da so v program uvrščena tudi dela J. Gallusa, A. Orologia, T. Cecchina in G. Maineria.




Promoviranje čezmejnega teritorialnega razvoja, vrednotenje dostopa do kulture in kulturne produkcije, podpiranje mladih ter premoščanje fizičnih, političnih in mentalnih pregrad, to ostajajo cilji druge izvedbe čezmejnega glasbenega festivala ECHOS, v sklopu katerega bo izpeljanih 14 koncertov (6 v Sloveniji in 8 v Italiji) za spodbujanje novih oblik sodelovanja na kulturnem področju med Furlanijo Julijsko krajino in Slovenijo. Festival bo potekal na skrbno izbranih krajih s posebno arhitekturno, umetniško in kulturno dediščino, kjer bodo ob tej priložnosti organizirani tudi vodeni ogledi ter okušanje tradicionalnih lokalnih jedi in vina. Vse aktivnosti festivala - obisk koncertov, vodenih ogledov, degustacij in delavnic - so za obiskovalce brezplačni.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS