KOLEDAR DOGODKOV

CHRISTMAS TREE

Large theatre of Kulturni dom Nova Gorica

.

Komorni zbor AVE
Komorni zbor IPAVSKA
 
Slovenski tolkalni projekt
 Dirigentka: Jerica Gregorc Bukovec

Božič je tradicionalni praznik, ki ga praznujejo ljudje po vsem svetu. Praznovanje izhaja še iz predkrščanskih časov, ko so mnoga ljudstva častila nastop zimskega solsticija. Takrat se dan ponovno začne daljšati in tako simbolizira zmago dobrega nad zlim, sonca nad temo. Božič je čas, ko se družina zbere skupaj, in čas, ki ga preživimo z ljubljenimi. Božič je stanje duha, ki ga pričarajo človeška toplina, prijaznost, božične pesmi in iskrena sreča.

Del tega razpoloženja želimo pričarati s koncertom najlepših slovenskih božičnih pesmi pod naslovom BOŽIČNO DREVO, ki je nastal  v sodelovanju Slovenskega Tolkalnega Projekta in APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, sedaj pa ga tolkalci žlahtno nadaljujejo s Komornima zboroma AVE in IPAVSKA pod vodstvom zborovodkinje Jerice Gregorc Bukovec.

Koncert BOŽIČNO DREVO poslušalce preko izjemno zanimive in prijetne kombinacije zvokov tolkal in zbora popelje v čarobnost božičnega časa. Brezčasnim skladbam, kot so Kam hite pastirci, Sveta noč, Glej zvezdice božje idr., so glasbeno preobleko nadeli skladatelji Katarina Pustinek Rakar, Tadeja Vulc, Andrej Misson in drugi. 

O IZVAJALCIH

Jerica Gregorc Bukovec je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo. V okviru študijske izmenjave je v švedskem Malmöju eno leto študirala zborovsko dirigiranje v razredu Dan-Olofa Stenlunda. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu, kjer je v razredu Andersa Ebyja zaključila magistrski študij zborovskega dirigiranja. V času bivanja na Švedskem je bila umetniška vodja trem zborom v Stockholmu, od leta 2011 pa je umetniška vodja Komornega zbora Ave.

Sodelovala je s Švedskim radijskim zborom, Berlinskim radijskim zborom, Komorni zbor Stuttgart, Slovenskim otroškim zborom ter številnimi drugimi. Na tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat v Ljubljani je osvojila 3. mesto, na tekmovanju Eric Ericson v Stockholmu pa se je uvrstila med tri finaliste. Jerica Gregorc Bukovec je za svojo nadarjenost prejela različne štipendije, in sicer kar štirikrat s strani Kraljeve švedske akademije v Stockholmu, je tudi dobitnica štipendije Ministrstva za kulturo v Ljubljani in Glasbene Matice Ljubljana ter dobitnica Eric Ericson štipendije in Dan-Olof Stenlund štipendije.
www.jericagregorcbukovec.com

Komorni zbor Ave je bil ustanovljen leta 1984 v župniji Ljubljana-Vič kot Vokalna skupina Ave. Pod umetniškim vodstvom ustanovitelja Andraža Hauptmana je skupina kmalu prestopila prag domače župnije in s kakovostnim poustvarjanjem raznolike zborovske glasbe osvojila poslušalstvo doma in v tujini. Obenem se je razširila v komorni zbor, v katerem prepevajo pevci iz vse Slovenije in zamejstva. Zbor je uspešno sodeloval na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih in festivalih ter koncertiral po Sloveniji in na turnejah v tujini. Zadnje mednarodno priznanje je prejel kot finalist prestižnega zborovskega tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2010 v Varni v Bolgariji, kamor se je uvrstil kot zmagovalec Mednarodnega zborovskega tekmovanja v Mariboru spomladi 2009. Sodeloval je z uglednimi dirigenti Ericom Ericsonom (Švedska), Garyjem Gradenom (Švedska) in Martino Batič (Slovenija). Komorni zbor Ave je posnel več kaset in zgoščenk z različno tematiko, nazadnje pa je izdal dvojno zgoščenko »Ave v živo« s posnetki z nekaj nedavnih koncertov in tekmovanj. Ave je dobitnik nagrade mesta Ljubljane (1994), Nagrade Prešernovega sklada (1994), Plakete mesta Ljubljane (2000) in Srebrnega priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana (2002). Ave je že dobri dve desetletji eden najbolj prepoznavnih pevskih sestavov v Sloveniji in Evropi, ki v prihodnost zre z neugasljivo željo po odličnem izvajanju zborovske glasbe. Umetniška vodja zbora je Jerica Gregorc Bukovec.
www.kz-ave.si

Ipavska 2014

Komorni zbor Ipavska iz Vipave od leta 1998 združuje pevce iz različnih koncev Vipavske doline, ki jih je skozi svet zborovske glasbe donedavnega vodil zborovodja Matjaž Šček. Bogat repertoar skladb iz različnih stilnih obdobij najraje dopolnjujejo z novitetami primorskih skladateljev in redko izvajanimi skladbami. Z njimi se nadvse uspešno predstavljajo na pevskih tekmovanjih in koncertih doma in v tujini. Kot posebni gostje iz tujine so na posebno povabilo organizatorja in češkega Ministrstva za kulturo v juniju letos uspešno nastopili na 57. mednarodnem tekmovanju in festivalu FSU v kraju Jihlava na Češkem, v mesecu avgustu pa uspešno tekmovali na enem izmed najpomembnejših evropskih zborovskih tekmovanj Guido d Arezzo v sosednji Italiji. Komorni zbor Ipavska je do sedaj izdal tri zgoščenke iz različnih obdobij svojega glasbenega poustvarjanja (Ipavska, Primorske ljudske, Kruh življenja), posneli pa so četrto zgoščenko, ki je pred izidom. Zbor v letošnji sezoni sodeluje z zborovodkinjo Jerico Gregorc Bukovec. 
www.ipavska.si

SToP 2014Skupina SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT (krajše SToP) deluje od leta 1999. Akademske tolkalce je združila želja po kakovostnem komornem muziciranju ter raziskovanju novih tolkalnih zvokov. Svoje glasbeno in družbeno poslanstvo dopolnjujejo z izvajanjem pedagoških koncertov za mlade, organiziranjem seminarjev, festivala BumFest in aktivnim spodbujanjem slovenskih skladateljev k pisanju tolkalne glasbe. Edinstveno skupina sestavljajo uveljavljeni tolkalci iz različnih koncev Slovenije: Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše. Predstavili so se na številnih koncertnih odrih doma in na tujem: v Španiji, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Črni Gori, Litvi, Južni Koreji, na Hrvaškem ter Češkem. SToP-ova dinamična ustvarjalnost in želja po izvajanju strogo klasične glasbe, lastnih skladb, v enaki meri pa tudi sodobne in elektro-akustične tolkalne glasbe, potrjujeta edinstvenost skupine v Sloveniji in tujini. Skupina je leta 2013 za svoje delo prejela Župančičevo nagrado, leta 2014 pa Nagrado Prešernovega sklada.

www.stop-projekt.com

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS