KOLEDAR DOGODKOV

VEČER SAMOSPEVA

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

.

Gaja Sorč, sopran
Marjetka Luznik, sopran
Tanja Šterman, klavir 

Gaja SorcGaja Sorč se je rodila 12. 8. 1993 v Šempetru pri Gorici. Njena glasbena pot se je začela s poukom flavte pri prof. Matjažu Šurcu na GŠ Nova Gorica. S flavto je sodelovala pri jazz orkestru glasbene šole, pod mentorstvom prof. Marjana Mlakarja. Srednjo šolo je obiskovala na gimnaziji Želimlje in tu aktivno sodelovala v mešanem in dekliškem pevskem zboru (s katerim so tudi sodelovale na državnih tekmovanjih in dosegale odličja), pod mentorstvom Polone Stegu. Aktivna je bila tudi na različnih glasbeno obarvanih šolskih dogodkih. Leta 2011 je začela z obiskovanjem ur petja pri prof. Marjanu Trčku na GŠ Rakovnik. Po končani gimnaziji je bila sprejeta na konservatorij za glasbo in balet Ljubljana na program petja k prof. Trčku in tudi na akademijo za glasbo na program petja k doc. Barbari Jernejčič Fuerst. Odločila se je za študij na akademiji, kjer sedaj obiskuje tretji letnik. Lansko študijsko leto se je udeležila mednarodnega pevskega tekmovanja v Deutschlandsbergu, v domačem kraju izvedla prvi solo koncert (v sodelovanju s pianistko Beato Ilono Barczo), ter začela s sodelovanjem s filharmonijo NOVA. Pod njenim okriljem je skupaj s kvartetom saksofonov Evterpa nastopila na Jesenskih glasbenih večerih v Bukovici. Z godalnim kvartetom NOVA se je decembra 2015 udeležila snemanja oddaje Dobro jutro na RTV Slovenija, kjer so izvedle skladbo Rajske strune. S skupnimi močmi so s kvartetom izvedle tudi božično - novoletni koncert na Mirenskem gradu. V okviru akademije je sodelovala tudi pri projektu Mini opere, katerih premiera je bila januarja 2016 v Ljubljanski SNG Operi. Kot ena izmed solistk je poleg zborov AG sodelovala na koncertih Musique Religieuse Gabriela Faureja v Celju in Slovenski filharmoniji.

 

MARJETA LUZNIKMarjetka Luznik se je s petjem seznanjala že v zgodnjem otroštvu, saj je njena mati profesorica petja. Že kot otrok je prepevala v vokalni komorni skupini Inke, s katero se je udeležila večih revij in tekmovanj. Srednjo šolo je obiskovala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je študirala prečno flavto in leta 2003 maturirala v razredu prof. Drage Ažman. Vpisala se je na študij teologije na Teološko fakulteto v Ljubljani, vzporedno pa je od leta 2001 obiskovala študij solo petja na Glasbeni šoli Tolmin, v razredu prof. Majde Luznik. Prepevala je na različnih revijah glasbenih šol, na pevskih seminarjih priznanih pevski pedagogov (Leonardo de Lisi (Italija), Marteen Koningsberger (Nizozemska)…) ter se dvakrat udeležila tekmovanja TEMSIG. Šolanje zaključila s samostojnim recitalom leta 2007. Poleg študija teologije je sodelovala v različnih glasbenih projektih severne Primorske: solo sopran v Haydnovi maši sv. Jakoba pod vodstvom. Adele Jerončič, sodelovala je z Goriškim godalnim komornim kvartetom pod vodstvom violinista Marka Kodelja. Leta 2010 je diplomirala na Teološki fakulteti v Ljubljani, naslednjega leta pa bila sprejeta na študij solo petja na Konservatorij za glasbo v Celovcu, kjer je 09.06.2015 z odlikama diplomirala koncertno in pedagoško smer v razredu prof. Francke Šenk. Od leta 2011 redno koncertira z baročnim komornim ansamblom »Musica nucis« iz Nove Gorice pod umetniškim vodstvom čembalistke Eve Dolinšek. V sklopu študija je leta 2012 sodelovala na recitalu v sklopu klasičnih grajskih koncertov na gradu Hochostervitz v Sankt Veit (Austia), avgusta leta 2013 pa sodelovala v projektu za žrtve totalitarnih režimov v Kobaridu, kjer je pela sopran solo poleg tenorista Janeza Lotriča v kantati skladatelja Avgusta Ipavca. Maja 2014 je v organizaciji Konservatorija za glasbo, Celovec, nastopila na matineji komorne glasbe, ki jo konservatorij vsako leto organizira v sodelovanju z Avstrijskim radiem in televizijo ORF, poleti 2014 se je udeležila pevskega seminarja prof. Barbare Jernejčič Fuerst, v sklopu katerega je nastopila na mednarodnem glasbenem festivalu v Postojni ter v sklopu ljubljanskega glasbenega festivala v dvorani mestnega muzeja. od jeseni 2014 redno nastopa s harmonikašem Janom Kubišem, s katerim sta se marca 2015 udeležila tudi mednarodnega tekmovanja Svirel, kjer sta dosegla bronasto plaketo. Redno sodeluje tudi s pianistko Tanjo Šterman, s katero sta novembra 2015 v Tolminu izvedli recital v sklopu abonmajskih koncertov, ki jih organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti. Od leta 2015 deluje kot pevska pedagoginja na Glasbeni šoli Nova Gorica ter nadaljuje študij druge stopnje koncertne smeri na Konservatoriju v Celovcu, v razredu Prof. Francke Šenk. Redno se udeležuje pevskih seminarjev s priznanimi pevci in pevskimi pedagogi: Krassimira Stoyanova (2012), Bernarda Fink (2013), Barbara Jernejčič Fuerst (2014), Angelika Kirchschlager (2014), Regine Hangler (2015).

T.Sterman1 spletPianistka Tanja Šterman je leta 1995 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je dve leti izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Budimpešti, leta 2001 pa je zaključila še podiplomski študij na AG v Ljubljani pod mentorstvom profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak. Svoje znanje je izpopolnjevala tudi na mednarodnih mojstrskih tečajih pri znanih profesorjih. Med študijem je prejela eno prvo in dve drugi nagradi na tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije, leta 1993 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Za seboj ima številne samostojne recitale in komorne koncerte. Kot solistka je trikrat nastopila z orkestrom Slovenske filharmonije, leta 1994 pa tudi s Komornim orkestrom iz Padove. Zaposlena je kot umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Koncert bo v dvorani Frančiškanskega samostana.
Vstop je prost. Prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana.

Več o celotnem programu:
Glasba z vrtov svetega Frančiška

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS