KOLEDAR DOGODKOV

PETER PODGORNIK, 40 let med stenami in vrhovi

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica


Peter Podgornik splet 2

Malokateri obiskovalec osrednje goriške knjižnice ve, da se v delovni obleki vzdrževalca, ki hiti po raznih opravilih, skriva »gorski potepuh« Peter Podgornik. Gore in vse, kar je
povezano z alpinizmom, ga navdušuje že od mladih let. 40 let je minilo, od kar sta s Pavletom, bratom dvojčkom, začela plezati v stenah na južnem robu Trnovske planote. Leta 1976 je v Novi Gorici opravil začetni alpinistični tečaj pri alpinistični sekciji PD Nova Gorica in republiški začetni alpinistični tečaj v Vratih. Sledili so plezalni vzponi v domačih, kmalu pa tudi v tujih gorah. Aktivno je sodeloval pri delu na alpinističnem odseku, ki ga je nekaj let tudi vodil. Cilji so postajali vse zahtevnejši, na vrsto so prišle stene in vrhovi širom po svetu. Inštruktor mladih alpinistov po vsej nekdanji Jugoslaviji, gorski reševalec, jadralni padalec, predavatelj, spletni urednik … še marsikatero njegovo skrito gorsko zgodbo bomo skupaj z njim odkrivali v sliki in besedi.



Peter Podgornik splet

Preberite spomine, ki jih je Peter Podgornik napisal ob 30-letnici vzpona na Cerro Torre in pobrskajte po spletni strani Primorske stene, ki je že dolga leta v njegovih uredniških rokah.


Sveža januarska novica: Peter Podgornik je dobitnik Nagrade za življenjsko delo v alpinizmu 2016. Preberi več ...

Alpski bojevniki naslovka senca okv 001

Ob koncu predavanja bomo na kratko predstavili knjigo Alpski bojevniki (Alpine Warriors), ki pravkar prihaja iz tiskarne in je za Slovence še posebej zanimiva. V njej poskuša Bernadette McDonald, avtorica večkrat nagrajenih knjig o velikih osebnostih svetovnega alpinizma, predstaviti in razložiti fenomen slovenskega oziroma jugoslovanskega alpinizma v obdobju pred in po razpadu nekdanje države. Kot je zapisano na notranji platnici: Tako kot je bila Jugoslavija ena najbolj nevsakdanjih držav povojne Evrope, so bile unikatne tudi generacije alpinistov, ki so z izjemno skromnimi sredstvi in veliko srčnosti iz slovenskega alpinizma naredili svetovno blagovno znamko.

Knjigo Alpski bojevniki bo mogoče kupiti, prav tako še nekaj drugih izdaj založbe SIDARTA, ki bo v avli Kulturnega doma Nova Gorica pred in po predavanju po ugodnih cenah prodajala knjige s področja alpinizma.

Med obiskovalci bomo izžrebali prejemnico/prejemnika brezplačnega izvoda knjige Alpski bojevniki.

Vstopnina: 5 €

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS