2017

SIMFONIČNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO LJUBLJANA

Large Hall of Kulturni dom Nova Gorica

Simfonični ork. akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

...

Simfonični orkester Akademije za glasbo Ljubljana

Dirigent: Alexander Drčar

Solista:
Lara Hrastnik, harfa
Rok Zaletel Černoš, violina

Tilen Slakan: Glasbene pripovedke (noviteta)

SIMFONIČNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO UNIVERZE V LJUBLJANI deluje od leta 1948. Njegov repertoar obsega temeljna simfonična in koncertantna dela vseh stilnih obdobij, posebno skrb pa ansambel namenja sodobni slovenski simfonični glasbi. Simfonični orkester združuje študente vseh letnikov oddelkov za godala ter pihala, trobila in tolkala in predstavlja reprezentativni izvajalski korpus te ugledne slovenske visokošolske glasbeno-izobraževalne ustanove. V tem času so orkestru dirigirali številni znani domači in tudi dirigenti kot so dr. Danilo Švara, Uroš Prevoršek, Anton Nanut, Ciril Škerjanec, Marko Letonja, Uroš Lajovic, Milivoj Šurbek, Igor Švara, Marko Hribernik, Simon Dvoršak (Slovenija), János Kovácz (Madžarska), Wellisar Gentscheff (Bolgarija), Jürgen Bruns (Nemčija), René Gulikers (Nizozemska), Nicol Matt (Italija), Toshihiro Yonezu (Japonska), George Pehlivanian (Združene države Amerike), Sian Edwards (Velika Britanija), En Shao (Kitajska)... Mladi glasbeniki pripravijo letno dva do tri nove projekte, s katerimi redno koncertirajo po Sloveniji in tujini. V preteklih desetih sezonah so z velikimi uspehi gostovali na koncertih, turnejah in mednarodnih festivalih v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Hrvaški in Srbiji. V letih 2004 in 2007 so se pod dirigentskim vodstvom Georga Pehlivaniana na elitnem mednarodnem festivalu Young Euro Classic v dvorani Koncertne hiše v Berlinu po ocenah nemške glasbene kritike uvrstili med najboljše evropske mlade simfonične orkestre, leta 2010 pa so člani orkestra skupaj s kolegi iz Italije in Hrvaške pod vodstvom Riccarda Muttija nastopili na koncertih  prijateljstva v Trstu in Raveni v Italiji. L. 2012 so  s tremi koncerti  gostovali  v Franciji, kjer so z  zborom  londonske filharmonije  izvedli Beethovnovo 9. simfonijo. 

drcar 02 g1Alexander Drčar o sebi pravi:
Dirigent v današnjem času ni več tisto, kar je nekoč bil. Njegova podoba se je spremenila vzporedno z družbo: prej prototip avtoritarnega voditelja z absolutno neomejeno močjo, danes Primus inter pares (prvi med enakimi) v zelo zapletenem in občutljivem zvočnem telesu. Dirigiranje razumem kot proces stalnega dajanja in sprejemanja. Šele ko pristopam k delu na ta način, sem lahko dolgoročno uspešen pri vodenju modernega orkestra. To je moj moto: Prepričevanje namesto naročanja, motiviranje namesto poveljevanja, strast namesto poslušnosti. Glasba ne sme biti kot muzej. To velja zlasti za opere in koncertne repertoarje. Moto dunajske secesije izpred 100 let se mi zdi danes še bolj pravilen in pomemben: Daj času svojo umetnost in umetnosti njeno svobodo. Zato si kot dirigent želim, da sem intenzivno vpleten in zaposlen s sodobno glasbo. Glasba pravzaprav ni nič drugega kot zvok v organiziranih strukturah, zato lahko hitro zaključimo razprave o tako imenovani "resni glasbi" v povojnem času, ki je povzročila zelo velik razkorak v glasbeni skupnosti! In bodimo čim bolj odprti za čim večji stilistični spekter, da se spet lahko čustveno dotakne večjega števila ljudi! 


Lara Hrastnik harfa spletLara Hrastnik
 se je pri sedmih letih začela poučevati harfo na Glasbeni šoli v Celju, kjer je preteklo šolsko leto tudi maturirala, sedaj pa je študentka prvega letnika Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pri profesorici Mojci Zlobko Vajgl. Od prvih razredov dalje se redno udeležuje tekmovanj, med njimi: leta 2012 prva nagrada in zlata plaketa na tekmovanju TEMSIG, v letu 2013 srebrna plaketa na Mednarodnem tekmovanju Svirel ter prvo mesto na mednarodnem tekmovanju v Veroni, leta 2014 zlata plaketa na Mednarodnem tekmovanju Društva harfistov Slovenije s posebno nagrado obetavnemu tekmovalcu ter srebrna plaketa na Mednarodnem tekmovanju Svirel, v letu 2015 srebrna plaketa in nagrada za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja na tekmovanju TEMSIG ter zlata plaketa na Mednarodnem tekmovanju Svirel. Veliko igra z orkestri in komornimi sestavi, med drugim je sodelovala z Godalnim kvartetom Feguš ter igrala kot substitut v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije. Redno se tudi udeležuje seminarjev in poletnih šol pri znanih profesorjih, kot so: Irina Zingg, Diana Grubišić Čiković, Colin Marie Orliac…


rok zaletel erno 678704 smlRok Zaletel Černoš
 se je začel učiti violino s šestimi leti pri prof. Plamenki Dražil, s katero sta se v osmih letih njunega druženja udeleževala številnih nacionalnih in mednarodnih tekmovanj. Osvojil je mnogo prvih in drugih nagrad, zlatih in srebrnih plaket, med najpomembnejšimi je zagotovo absolutna zmaga v njegovi starostni kategoriji violin, in sicer na 7. mednarodnem glasbenem tekmovanju v Trstu (7th international music competition Trieste - premio Paolo Spincich, decembra 2011). Rok je bil dve leti dijak na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljaninato pa je bil letošnje leto s 16. leti sprejet kot posebno nadarjen na Akademijo za glasbo in balet v Ljubljani. Že tretje leto se uči pri prof. Vasiliju Meljnikovem, pod njegovim vodstvom je dosegel v letošnjem letu kar tri prve nagrade na tekmovanjih: prva nagrada na mednarodnem tekmovanju v Zagrebu (januar 2015), 1. nagrada na državnem prvenstvu TEMSIG (marec 2015) in 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju v Nišu (april 2015). Njegovi številni nastopi tako na domačih odrih (Filharmonija, Križanke, Ljubljanski grad, ipd.), kot tudi na tujih (Concorso Europeo "Alfredo e Vanda Marcosig" Gorica, Associazione culturale musicale "EURITMIA"; concorsi internazionali per giovani strumentisti, Povoletto, Trst, idr.), kažejo na njegovo predanost glasbi, kot umetniški zvrsti. Njegov glasbeno-umetniški razvoj so podkrepile udeležbe na različnih mednarodnih poletnih glasbenih tečajih. 

Vstopnina: 
10 € - redna cena  
5 € - upokojenci, dijaki, študentje, nezaposleni

Za abonente Glasbenega abonmaja je vstop brezplačen.
Vstopnice lahko prevzamejo na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica v času uradnih ur.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica is member of
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS