KOLEDAR DOGODKOV

NAGRADA DARKO BRATINA. POKLON VIZIJI 2014: Slavnostna podelitev nagrade, projekcija filmov in pogovor z nagrajenko

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

LAila Pakalnina2

www pasica DB 2014

Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji
, ki jo vsako leto podeljuje Kinoatelje v sklopu istoimenskega monografskega festivala v spomin na svojega ustanovitelja, spodbuja medkulturno komunikacijo v našem prostoru z veliko pozornostjo do zgodovinskih in družbenih vsebin. Letošnjo Nagrado Darko Bratina. Poklon viziji 2014 prejme latvijska režiserka LAILA PAKALNINA, ena izmed najprodornejših ustvarjalk baltske kinematografije, ki se podpisuje pod več kot 30 del (celovečernih, kratkometražnih, dokumentarnih in igranih filmov). Posebno mesto znotraj festivala bo tudi letos odigrala strokovna delavnica v sosednji Gorici (Hiša filma / Palazzo del cinema) pod mentorstvom nagrajenke namenjena vsem ljubiteljem filma in baltske kulture. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, vstop prost. Podrobnejše informacije o celotnem festivalu si lahko ogledate v programskem letaku ali na uradni spletni strani Kinoateljeja, organizatorja festivala. Foto utrinke festivalskega dogajanja in druženja z latvijsko režiserko lahko spremljate na družbenem omrežju Facebook.

Šestdnevni filmski festival se bo pričel z dopoldnakso projekcijo filma talec (Hostage, 2006) in se nadaljeval zvečer, ob 20.30, s slavnostno podelitvijo nagrade ter projekcijo filmov SNEG (Snow crazy, 2008) in KRATKI FILM O ŽIVLJENJU (Short film about life, 2014). Sledil bo še pogovor z nagrajenko, ki ga bo vodila novinarka Patricija Maličev.

Snow CrazySNEG (Snow crazy, Laila Pakalnina, 2008, 34'): Popularna latvijska ljudska pesem se začne z verzom »Na visoki planini sem pel«. Ironija vsega je, da Latvija nima gora. Kateri je torej kraj, na katerem Latvijci prepevajo? Brez dvoma lahko rečemo, da je to isti kraj, kjer smučajo. In tako iz gričevja ustvarijo gore… Zasnežene gore, da ne bo pomote.

short film about lifeKRATKI FILM O ŽIVLJENJU (Short film about life, Laila Pakalnina, 2014, 2'): Če je res, da je »ves svet oder«, kot pravi Shakespeare, potem so posnetki fiksne kamere na nogometnem igrišču njegovo bistvo. V dveh pičlih minutah ta filmska miniatura razkrije zgodbo polno koncentracije, upanja, razočaranja, prijateljstva in športnega smisla za skupnost. Nogometni mikrokozmos. Detajl. Osem se jih je postavilo v vrsto. Kako se bo končalo? Bele dokolenke, kratke hlače do popka, roke križem. Z nasmehom zrejo proti soncu in se prestopajo. Žvečijo. Kdaj bodo zažvižgali? Kdo bo zadel?


Projekt Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji 2014 so finančno podprli:
Slovenski filmski center, Dežela Furlanija Julijska krajina, Mestna Občina Nova Gorica, Pokrajina Gorica, Fondazione Cassa di Risparmio di Gorizia. Strokovna delavnica v Gorici bo organizirana v sodelovanju z: Associazione Palazzo del Cinema /Hiša filma, DAMS Cinema – Università degli Studi di Udine, Narodna in študijska knjižnica – Feiglova knjižnica, Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici, Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji. Pri organizaciji prireditev v Trstu, Vidmu, Novi Gorici, Izoli in Ljubljani so sodelovali: Kulturni dom Nova Gorica, Casa del cinema di Trieste, Centro Espressioni Cinematografiche, Zavod Otok, Art kino Odeon, Slovenska kinoteka.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy