KOLEDAR DOGODKOV

CIRKUS, r. Charles Chaplin (ZDA, 1928) - zaključeno za šole

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Cirkus

CIRKUS (The Circus, ZDA, 1928, 70. min.)
angleški mednapisi s slovenskimi podnapisi

režija, scenarij, montaža in glasba Charles Chaplin
fotografija Roland Totheroh
igrajo Charles Chaplin, Merna Kennedy, Al Ernest Garcia, Henry Bergman, Harry Crocker
distribucija Slovenska kinoteka

Filmsko darilo Kulturnega doma Nova Gorica goriškim otrokom ob Tednu otroka je v znamenju spomina na stoto obletnico prvega nastopa najbolj priljubljenega in ikoničnega lika s filmskih platen: Chaplinovega Potepuha!

zgodba
Potepuh se znajde v cirkusu, kjer ga nemudoma začne preganjati policija, ki ga zamenja za žeparja. Na svojem begu se znajde v cirkuški areni sredi čarovniške točke. Njegov "nastop" požanje obilico smeha in aplavz publike. Upravnik ga vzame v službo, vendar s prevaro. Ponudi mu delo slabo plačanega rekviziterja, v resnici pa v areni s svojimi nerodnostmi zabava občinstvo. Charlie se med tem zaljubi v upravnikovo hčer, vendar pa mora za njeno naklonjenost tekmovati s postavnim vrvohodcem. Da bi ga prekosil in s tem osvojil dekletovo srce, Charlie še sam stopi na vrv, kjer ga pričaka krdelo zlovoljnih opic. Bo uspešno izvedel vrtoglavo točko in osvojil dekletovo srce?

o filmu
Cirkus
Chaplinu prvič prinese nagrado Akademije (na prvi podelitvi leta 1929, še preden se nagrada uradno imenuje oskar), ki si jo s svojo spretno kombinacijo komične domišljije in nadzorovane sentimentalnosti več kot zasluži. Film kar poka od napetih in virtuoznih vrhuncev, vendar pa ga Chaplin zavoljo silnih preglavic, ki spremljajo njegovo nastajanje (travmatična ločitev od Lite Grey; laboratorijska napaka pri razvijanju posnetkov; požar, ki uniči vso scenografijo; cirkuški vagoni, ki jih ukrade skupina pijanih študentov), v svojih spominih ne omeni niti z besedo. S Cirkusom se pobota šele konec šestdesetih let, ko zanj napiše novo glasbeno spremljavo in naslovno pesem.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy