Dnevi stare glasbe 2014

Glasba ustvarjalcev, ki so živeli nekaj stoletij pred nami, najbolj avtentično zazveni prav med zidovi, zgrajenimi v njihovem času, v gradovih in cerkvah, kjer so še živi sledovi tedanjega življenja. Dnevi stare glasbe bogatijo nekaj takšnih prizorišč v zahodnem delu Slovenije na območju gradov Kromberk in Štanjel. Koncerti po izboru lutnjista Bora Zuljana, asistenta na Glasbenem konservatoriju v Ženevi, bo tudi letos oživljalo prijetne ambiente s pestro kulturno zgodovino. Pod okriljem festivala v prijateljskem sodelovanju z društvom DRAMSAM Centro Giuliano di Musica Antica iz Gorice nadaljujemo s koncerti Dvorna glasba, ki jih že vrsto let podpira Mestna občina Nova Gorica, pridružuje pa se nam tudi festival DVIGRAD iz Istre. S skupnimi močmi prinašamo v te kraje zanimive skupine z inovativnimi in s svežimi pristopi do stare glasbe. V toplih jesenskih dneh bo njihovo obujanje sozvočij preteklosti prijeten uvod v začetek nove glasbene sezone. 

 

Teofilovici 2014

 

Dialogi: Nova stara ali stara nova glasba? 

  

Tako imenovana stara glasba je od preporoda v petdesetih letih preteklega stoletja doživela velik razcvet. Glasbeniki in muzikologi so začeli raziskovati stare glasbene dokumente in razvili historične prakse interpretacije, hkrati pa so se v želji, da bi se čimbolj približali pozabljenemu zvoku glasbe preteklih stoletij, začele pojavljati prve resnične kopije starih inštrumentov. Nekateri glasbeniki so tako začeli raziskovati in iskati inspiracijo tudi v drugih starejših glasbenih tradicijah, ki so v nekaterih primerih obogatile zvok stare glasbe "zahodnega civilizacije", kmalu pa so se začela pojavljati tudi izkrivljanja, ki so se od tega zvoka zelo oddaljila. Po drugi strani pa je veliko sodobnih skladateljev začelo iskati inspiracijo v starejši glasbi, mnogi poustvarjalci pa so se tako začeli ukvarjati z obema, staro in novo glasbo. S tem se je scena stare glasbe zelo razširila, v nekaterih primerih pa je prišlo celo do ustvarjanja novih glasbenih žanrov.

Letošnji program se bo v iskanju teh meja posvetil najintimnejšemu sestavu – duu oz. duetu, ki se je skozi čas oblikoval kot temeljna, najbolj pristna glasbena komunikacija. Ustvarjalnost, svežina in pristnost je bila od vsega začetka skupna točka vseh nastopajočih, bodisi že uveljavljenih izvajalcev kot tudi mladih talentov, ki že polnijo evropska prizorišča. Letos dajemo ustvarjalnosti še večji pomen in tako presegamo meje stare glasbe v njenem najožjem pomenu. Program je zato zasnovan tudi kot dialog s staro in z novo glasbo. Izjemni vokalni duet bratov Teofilović bo s staro etno glasbo Balkana odprl festival in hkrati novo sezono Kulturnega doma Nova Gorica, izvirna inštrumentalista Milko Lazar in Vasilij Meljnikov pa pri ustvarjanju nove glasbe v stari glasbi iščeta inspiracijo. Mlada člana španske skupine Tasto solo ter Slovenca Bor Zuljan in Marjeta Cerar bosta v današnji čas postavila glasbo angleške renesanse, hrvaška glasbenika Mario Penzar in Martina Klarić pa bosta oživila sakralno glasbo severnega Jadrana okoli leta 1600. Stara ali nova - glasba vedno ostaja doživetje sedanjega trenutka.

Četrtek, 18. september 2014, ob 20.00
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica  
TEOFILOVIĆI (Srbija) 
Stara srbska in balkanska vokalna glasba

Dvojčka Teofilović, Ratko in Radiša, sta edinstvena izvajalca srbske in balkanske stare glasbe. Po petnajstih letih raziskovanj in priprav – preden sta se končno odločila prekiniti tišino in se pojaviti na evropski sceni – sta, kot sama pravita, razrešila »skrivnost drugega glasu« in ponovno odkrila dolgo pozabljene harmonije tradicionalnega petja.

Brezplačne vstopnice lahko dvignete na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica v času uradnih ur.


Petek, 19. september 2014, ob 20.00

Grad Kromberk
TASTO SOLO (Španija)
Tipke in glasbe – Anglija v času Henrija VIII., 1500–1550
Guillermo Perez, orgelski portativ
David Catalunya, clavisimbalum

Mlada španska instrumentalista ter muzikologa Guillermo Perez in David Catalunya sta največja svetovna specialista na področju renesančnih in srednjeveških glasbil s tipkami. Njune poglobljene interpretacije vedno zvenijo neverjetno naravno, poslušalce pa vedno očarata z izjemno izdelanimi in pretehtanimi programi. 


Sobota, 20. september 2014, ob 17.00

Cerkev v Gorjanskem pri Komnu
MARIO PENZAR, orgle  (Hrvaška)
MARTINA KLARIĆ, glas
Puliti in Merulo – Glasba pozne renesanse z območja Hrvaške, Slovenije in Italije

Hrvaški organist prof. Mario Penzar in sopranistka Martina Klarić predstavljata program sakralne glasbe, ki je najverjetneje zvenela tudi na naših tleh okrog leta 1600. Gabriello Puliti je med letoma 1606 in 1609, preden je odšel v Istro, namreč deloval v Kopru, Claudio Merulo pa je eno svojih zbirk posvetil fužinskemu plemiču Khislu. Koncert je nastal v sodelovanju s Festivalom Dvigrad.

Ob 15.30 - brezplačno vodstvo po Gorjanskem. Zbirno mesto pred Štreklejvo domačijo v bližini cerkve.


Sobota, 20. september 2014
Cerkev v Svetem pri Komnu
MILKO LAZAR, čembalo
VASILIJ MELJNIKOV, violina
10 pieces

Milko Lazar je slovenskemu občinstvu že vrsto let dobro poznan kot izvrsten skladatelj in instrumentalist. V vsakem novem projektu preseneti z izjemno originalnostjo, ki je sad njegove eklektične izobrazbe, zanimanj ter zavidanja vredne kariere. Skladba 10 pieces, kot sam pravi, “koketira” s staro glasbo in je napisana prav za njegov duo z ruskim violinistom Vasilijem Meljnikovim.


Nedelja, 21. september 2014, ob 21.00
Goriški grad (Italija) 
MARJETA CERAR, glas (Francija) 
BOR ZULJAN, lutnja (Slovenija) 
ENSEMBLE DRAMSAM (Italija) 
LA COMPAGNIA DEL BONTEMPO (Italija)

Ko se čas ustavi – Glasba angleškega »Orfeja« Johna Dowlanda (1563–1626)

Intimen in intenziven program, osnovan okrog presenetljivih Dowlandovih kromatičnih fantazij, je sestavil Bor Zuljan. K sodelovanju je povabil mlado sopranistko Marjeto Cerar, s katero sta se spoznala na ženevskem konservatoriju za glasbo in skupaj že večkrat sodelovala, sedaj pa prvič pripravljata tudi skupni program v duu. V drugem delu se jima bodo pridružili italijanski glasbeniki in plesalci, zbrani okrog goriške skupine za staro glasbo Dramsam.

Ob 20.00 - brezplačno vodenje po razstavi starih inštrumentov.

Vstop na vse koncerte je prost.

Koncerte so podprli:

Mestna Občina Nova Gorica
Občina Komen
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

MONG z napisom MALI komen logo kultura logo

ARHIV :
Dnevi stare glasbe 2013 
Dnevi stare glasbe 2012

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy