2021

SAXGO21 prihaja v mesto!

Big image alt

Nova Gorica bo med 25. junijem in 1. julijem 2021 že 24. leto zapored zbirališče saksofonistov iz Slovenije in tujine. Mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO21, ki je hkrati tudi festival z najdaljšo tradicijo v Novi Gorici, letos v mesto in bližnjo okolico prinaša festival in Poletno šolo saksofona pod mentorstvom priznanih slovenskih imen iz sveta saksofona. Na današnji novinarski konferenci smo predstavili celotno dogajanje, ki bo, začenši s prihodnjim tednom, preplavilo Novo Gorico in bližnjo okolico.

Festival bomo otvorili v petek, 25. junija. Na osmih koncertih, ki so za poslušalce brezplačni, bomo v Novi Gorici in okolici lahko prisluhnili saksofonu v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti. Letošnji festival bo v petek otvorila italijansko-ameriška zasedba Hobby Horse, v soboto bosta nastopila saksofonist Rastko Obradović in pianist Bojan Zulfikarpašić, nedeljski in ponedeljkov koncert pa bosta v znamenju klasičnega saksofona z nastopom saksofonista Jana Gričarja in pianistke Neže Koželj ter nastopom Dua Kalypso. Torkov večer bo v parku Gradu Kromberk obarval saksofonist Cene Resnik s svojo zasedbo Free Stellar Trio, s katerim bo nastopil gost večera, italijanski saksofonist Daniele D'Agaro. Predzadnji festivalski dan prinaša kar dva koncerta: pod taktirko dirigenta Nenada Firšta bo najprej nastopil Celjski godalni orkester s solisti, sledil pa bo jam-session s triom Leona Firšta. Festivalski utrip bomo v naši veliki dvorani sklenili z zaključnim koncertom udeležencev in mentorjev letošnje Poletne šole saksofona SAXGO21.

4

V nedeljo, 27. junija bomo v Glasbeni šoli Nova Gorica pričeli z delavnicama klasičnega in jazz saksofona. Delavnico klasičnega saksofona z 22 udeleženci iz Slovenije, Srbije in Italije bodo letos vodili trije mentorji, priznani slovenski saksofonisti in pedagogi: prof. Matjaž Drevenšek, Miha Rogina in Jan Gričar. Delavnico jazz saksofona, z 9 udeleženci iz Slovenije, bosta vodila italijanski saksofonist Daniele D'Agaro in Boštjan Simon. Letošnjo poletno šolo saksofona dopolnjuje tudi mojstrski tečaj kompozicije in improvizacije s Stevom Lehmanom, ameriškim saksofonistom in skladateljem. Prijave na slednjo (kotizacija 30  €) so odprte vse do 21. junija, zato bo skupno število letošnjih udeležencev še višje.

Letošnje dogajanje lahko tako v programskem smislu povzamemo in razdelimo v štiri sklope:

  • delavnico klasičnega saksofona - prof. Matjaž Drevenšek, Miha Rogina in Jan Gričar: 27. 6.­—1. 7. 2021 (Glasbena šola Nova Gorica),
  • delavnico jazz saksofona – Daniele D'Agaro in Boštjan Simon: 27. 6.­—1. 7. 2021 (Glasbena šola Nova Gorica),
  • mojstrski tečaj kompozicije in improvizacije - Steve Lehman: 1. 7. 2021 (Atrij Mestne občine Nova Gorica) in
  • festival z bogato koncertno ponudbo: 25. 6.—1. 7. 2021 (razne lokacije po Novi Gorici in okolici).

  

Celotna organizacija je v rokah Kulturnega doma Nova Gorica v sodelovanju z
Mestno občino Nova Gorica in Glasbeno šolo Nova Gorica.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy