KOLEDAR DOGODKOV

BANDA PUNC, r. Céline Sciamma (Francija, 2014) - Vstop prost!

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

BANDA PUNC (Francija, 2014)

Tudi letos Kulturni dom Nova Gorica nadaljuje tradicijo Filmskega tedna Evrope in skupaj z Informacijsko točko Evropske komisije Europe Direct Nova Gorica za gledalce pripravlja dve brezplačni filmski projekciji filmov, ki so se potegovali za filmsko nagrado LUX, ki jo od leta 2007 podeljuje Evropski parlament. Na ogled bosta poljsko-danska koprodukcija Ida v režiji Pawła Pawlikowskega, dobitnica te filmske nagrade, ter eden od preostalih dveh finalistov, ki sta bila uvrščena v najožji izbor za nagrado, francoski film Banda punc. Filma povezuje vodilni motiv mladosti, odraščanja ter soočanja z izzivi odraslosti.

BANDA PUNC (Bande de filles, Francija, 2014) - Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica!

režija in scenarij Céline Sciamma
fotografija Crystel Fournier
montaža Julien Lacheray
glasba Para One
produkcija Bénédicte Couvreur
igrajo Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh, Marietou Touré, Idrissa Diabate, Simina Soumare, Cyril Mendy, Djibril Gueye
festivali, nagrade Otvoritveni film – Štirinajst dni režiserjev, Cannes. Finalist za nagrado LUX. Nagrada TVE – San Sebastián. Posebna nagrada žirije – Philadelphia. Najboljši film in fotografija – Stockholm. Posebna omemba – San Marino. Štiri nominacije za nagrado cezar, vključno za najboljšo režijo in najobetavnejšo igralko. Posebna nagrada akademije Lumière. Toronto. London. Zagreb. Varšava. Mumbaj. Viennale. Solun. Tajpej. AFI Fest. LIFFe. Sundance. Rotterdam.
distribucija v Sloveniji Demiurg

zgodba
Marieme je plaha šestnajstletnica, ki živi v predmestju Pariza. V šoli ji ne gre, doma jo terorizira starejši brat in v družbi vladajo fantovska pravila. Povsem drugačno življenje pa se začne, ko sreča tri dekleta iz soseščine. Te plešejo, se pretepajo, govorijo glasno ter se smejijo vsemu in vsakomur. Marieme spremeni ime, zamenja slog oblačenja, pusti šolo ter se pridruži druščini v upanju, da bo končno našla svobodo in prevzela nadzor nad svojim življenjem.

komentar
»Če hoče preživeti, se mora integrirati, toda od družbe, ki segregira na osnovi spola, rase in razreda, je ostalo tako malo, da se lahko integrira le v bando, v žalostni trop, ki pa kaže več življenja in sle po eksperimentiranju kot to, kar je ostalo od družbe. Da vtem izkazovanju "presežka" življenja pretiravajo, ne preseneča: pri golem življenju jih namreč ohranjajo le girl power, feministična solidarnost, nenehno igranje vlog, kul glamur in Rihanna.« ZA
Marcel Štefančič, jr, Mladina

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy