KOLEDAR DOGODKOV

HVALA ZA SUNDERLAND, r. S. Maksimović, Slovenija, 2012

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

HVALA ZA SUNDERLAND, r. S. Maksimović

Hvala za Sunderland
Slovenija, 2012, 92 min.

režija Slobodan Maksimović
scenarij Slobodan Maksimović
fotografija Almir Đikoli
glasba Nedim Nedo Babović
montaža Jurij Moškon, Milan Milošević
igrajo Gregor Baković, Jernej Kuntner, Tanja Ribič, Polde Bibič, Štefka Drolc, Branko Djurić
produkcija RTV Slovenija
festivali, nagrade Portorož 2012: vesna za najboljši film, vesna za najboljšega igralca, vesna za najboljšega stranskega igralca
distribucija Karantanija Cinemas


zgodba
Tovarniški delavec Johan pred sabo ne vidi svetle prihodnosti, zato v želji po hitrem zaslužku prisluhne nasvetom najboljšega prijatelja Janeza. Ta mu predstavi poslovneža Zlatka, vendar se njegova poslovna investicija izkaže za goljufijo in Johan ostane brez denarja in službe, zapusti pa ga tudi razočarana žena. Ko mu spodleti še poskus samomora, se zdi, da nižje ne more več zabresti, toda nepričakovani dogodki življenje vseh vpletenih znova postavijo na glavo.

komentar
"Nagrada za najboljši film festivala spretno režiranemu televizijskemu Hvala za Sunderland, sicer igranemu celovečernemu debiju Slobodana Maksimovića, je bila tako pričakovana, saj gre za film, ki bo zaradi svoje izrazito preproste in naivne zgodbe ter poante šel zlahka v oči gledalca. A film, v katerem sicer izvrstni in tudi nagrajeni Gregor Baković igra malega, naivnega in brezpravnega človeka, poštenega fizičnega delavca stare šole, ki mu gre vse narobe (zaplete se v finančne težave, izgubi službo, zapusti ga žena, potem pa mu še samomora ne uspe storiti), v kontekstu letošnje bere pač ni prinesel nič novega, nič svežega in tudi nič presežnega. Hvala za Sunderland je sicer čisto simpatična žanrska mešanica drame in komedije, na dolžino celovečerca razpet teve sitcom, a žal preveč enostaven in predvsem prepoln stereotipov in klišejev, da bi imel zavezujočo težo."
Ženja Leiler, Pogledi

režiser
Slobodan Maksimović se je rodil leta 1975 v Sarajevu. Uspešno je opravil študij filmske režije na AGRFT v Ljubljani. Njegov kratki film 1 se je udeležil vrste mednarodnih festivalov in prejel nagrado za najboljši igrani film na festivalu Kratkofil V Banjaluki, pomembnem regionalnem srečanju za kratko filmsko formo. Posebno omembo pa mu je namenila tudi žirija festivala v Mostarju. Film so prikazali tudi na prestižnem canskem filmskem festivalu, a v eni neuradnih sekcij. Hvala za Sunderland je Maksimovićev celovečerni debi.

http://www.youtube.com/watch?v=DyFTovs-u0g

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy