KOLEDAR DOGODKOV

SREČEN ZA UMRET, r. M. Luzar, Slovenija, 2012

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

1 SRECEN ZA UMRET

Srečen za umret
Slovenija, 2012, 100 min.

režija Matevž Luzar
scenarij Matevž Luzar
fotografija Simon Tanšek
glasba Drago Ivanuša
montaža Miloš Kalusek
igrajo Evgen Car, Milena Zupančič, Vladimir Vlaškalić, Ivo Ban, Janja Majzelj, Juta Kremžar, Dare Valič, Ivo Barišič, Dušan Jovanovič, Jette Ostan Verjup
produkcija Pakt Media, Ars Septima, Film United
festivali, nagrade (izbor) Portorož 2012: nagrada občinstva za najboljši film, vesna za najboljši scenarij, vesna za najboljšo fotografijo, vesna za najboljšo kosutmografijo, vesna za najboljši zvok; Mumbai 2013: nagrada srebrni prehod za drugi najboljši film; Pulj 2013; Hamburg 2013; Priština 2013
distribucija Continental film


zgodba
Ivan je 76-letni upokojeni učitelj glasbe. Verjame, da je njegovo življenje končano, zato si kupi parcelo za grob s prekrasnim pogledom na Alpe in gre v dom za starejše, kjer želi v miru dočakati svoj konec. Ampak zgodi se ravno nasprotno: na tečaju računalništva odkrije strast za življenjem in končno začne živeti.

komentar
"Luzarju je z občutkom za psihološke detajle in predvsem simpatijo do starčevskih muh uspelo izpeljati koherentno zgodbo o staranju ravno dovolj globoko, da ni (pre)temna, in ravno dovolj prepričljivo, da ne postane patetično sentimentalna. S tem jo je razprl dovolj širokemu krogu gledalcev. Ob tem je z zasedbo starejših igralcev (poleg Carja še Milena Zupančič, Ivo Ban, Dare Valič, Dušan Jovanović, Ivo Barišič in pokojni Polde Bibič) napravil pravi hommage starejši igralski generaciji in jo s tem več kot simbolno vpel v resničnost sodobne slovenske kinematografije. Edini problem tega filma poleg nekaj prostih tekov, ki pa se utegne izkazati za prednost pri gledalcih, je dejstvo, da so njegovi liki, pa tudi pripetljaji mestoma preveč karikirani: festivalska publika je namreč film, ki sam po sebi ni komedija, ampak prej radostno-trpka intimka o iztekanju življenja, vsaj zame presenetljivo doživljala kot komedijo, kot zbirko gegov za zabavo in ne kot film, ki se delikatne teme loti z občutljivim humorjem."
Ženja Leiler, Pogledi

režiser
Matevž Luzar se je rodil leta 1981 v Zagorju. Po študiju teologije se je odločil še za študij filmske režije, ki ga je prav tako uspešno zaključil (leta 2009). Matevž je že s filmi, ki jih je posnel za časa študija, pritegnil pozornost stroke in širše javnosti. Njegova dela so namreč hitro presegla okvir festivalskih dogodkov, namenjenih študentski produkciji, saj so jih v sklopu svojih programov želeli prikazovati tudi nekateri izmed najprestižnejših festivalov za kratko formo (na primer Oberhausen). Prve nagrade mu je tako prinesel že film Prezgodaj dva metra spodaj (2006), v katerem Luzar prvič pristopi k temi staranja oziroma življenjskih problemov starostnikov. Še veliko večje in odmevnejše uspehe doseže s svojim diplomskim filmom, delom Vučko (2008), ki predstavlja neformalno nadaljevanje prvega, družno s celovečernim prvencem Srečen za umret pa svojsko trilogijo, posvečeno temi staranja (tematska zaokroženost). Z Vučkom doseže celo enega največjih uspehov slovenskega filma v mednarodnem prostoru, saj se mu je uspelo prebiti med uradne kandidate za oskarja v kategoriji najboljši tuji študentski film (končnih 5 kandidatov). Srečen za umret je njegov celovečerni prvenec.

http://www.youtube.com/watch?v=5R3BCGbVSqo

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy