2019

DROBIŽKI 2, r. Hélène Giraud, Thomas Szabo (Francija, Kitajska, 2018, brez dialogov) 5+

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

DROBIŽKI 2 (Francija, Kitajska, 2018, brez dialogov) 5+

Drobižki 2 (Minuscule – Les Mandibules du bout du monde, Francija, Kitajska, 2018, brez dialogov, 92 min.) 5+

Kombinacija igranega in animiranega filma, v kateri res male živali – žuželke, no, drobižki – ne govorijo ne angleško ne slovensko, ampak uživajo v tem, da so živali, ki jih ljudje le motijo.

Režija: Hélène Giraud, Thomas Szabo
Scenarij: Hélène Giraud, Thomas Szabo
Animacija: Thomas Monti
Montaža: Valerie Chappellet, Benjamin Massoubre
Glasba: Mathieu Lamboley
Distribucija: Karantanija Cinemas

Zgodba
V dolini na jugu Francije padajo prve snežinke. Čas je, da si žuželke pripravijo zimsko zalogo. Medtem mlada in neustrašna pikapolonica po nesreči pade v kartonsko škatlo, ki jo pošljejo na otok Guadeloupe v Karibskem morju. Njen oče se nemudoma odpravi na rajsko otočje iskat svojega otroka, da ga pripelje domov. Novi svet pa prinaša nove nevarnosti. Skupnost lokalnih pikapolonic, hipnotične bogomolke, nenavadne gosenice in ekscentrični raki so le del izziva, s katerim se soočajo junaki zgodbe. Samo ena rešitev obstaja: pikapolonica in prijatelji na drugi strani sveta združijo moči. Ljudje bi si radi prilastili njihov dom in zgradili luksuzni hotel … Na srečo sta tu stara prijatelja – črna mravlja in pajek –, ki bosta od doma prihitela na pomoč.

Izjava avtorjev
»Drobižki so bili vojni film s primesmi vesterna in herojske fantazije. Drobižki 2 so pustolovski film s klasičnimi temami, ki mu pritičejo: nevarnosti in užitki raziskovanja, preseganje lastnih omejitev za višji cilj, srečevanje z neznanim. /…/ Kot filmska adaptacija sedmega Sinbadovega potovanja (Nathan Juran, 1958) sva tudi midva želela popeljati najine junake dovolj daleč, da lahko zdrsnejo v fantazijo in presežejo omejitve lastne realnosti. To pa je pogosta izkušnja pustolovskih zgodb. /…/ Nisva želela, da bi bili liki preveč realistični ali preveč karikirani. Najin cilj je bil, da doseževa občutljivo ravnovesje med resničnimi informacijami, ki temeljijo na video dokumentaciji, in poenostavljenim oblikovanjem. Odločila sva se, da se odrečeva dialogom, ker sva hotela ustvariti bolj dokumentarec kot pa klasični animirani film. Hotela sva ohraniti resnične insekte brez obrazne mimike (ne govorijo, se ne smejijo, mrščijo, mežikajo …) in se izogniti njihovemu počlovečenju.«
Hélène Giraud in Thomas Szabo

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy