2020

NE POZABI DIHATI, r. Martin Turk (Slovenija, 2019) 13+

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

ne pozabi dihati

Ne pozabi dihati (Slovenija, 2019, 98 min.) 13+

Film o dramah odraščanja in skrivnostih poletja. Poglobljena intimna drama o medsebojnih odnosih in spoznavanju samega sebe ob neprijetnih situacijah. Mladostniki bodo v njej prepoznali odsev lastnih vsakodnevnih zagat, nekoliko starejši gledalci pa ob naslednjem čustvenem izpadu svojega najstnika morda ne bodo le zamahnili z roko, ampak se bodo spomnili, kako težko se je znajti v tem svetu, dokler ti prehitro življenje vsaj malo ne otopi intenzivnih čutov.

Režija: Martin Turk
Scenarij: Martin Turk, Gorazd Trušnovec
Fotografija: Radislav Jovanov - Gonzo
Montaža: Beppe Leonetti
Glasba: TehoTeardo
Igrajo: Matija Valant, Tine Vogrin, Iva Kranjc Bagola, Nikola Đuričko, Ronja Matijevec Jerman, Miha Rodman, Nina Valič
Festivali, nagrade: Zagreb Film Festival 2019 (tekmovalni program PLUS); Festival mediteranskega filma v Bruslju 2019 (tekmovalni program); rimski filmski festival 2019 (tekmovalni program festivalske sekcije Alice Nella Citta)
Distribucija: FIVIA - Vojnik

Zgodba
Petnajstletni Klemen odrašča z mamo in starejšim bratom Petrom v malem mestecu sredi slikovitih ravnic Bele krajine. Utečeni vsakdan najraje preživlja na teniškem igrišču ali ob bližnji reki z bratom, ki ga občuduje in mu je vzornik. V vročih poletnih dneh se zdi, da bo idila trajala večno. A starejši brat Peter se v zadnjem letniku, tik pred odhodom na študij v Ljubljano, nenadoma zaljubi v prelepo vrstnico Sonjo. Ves svoj čas bi zdaj rad preživljal z dekletom, zato mlajšega brata postavi na stranski tir. Klemena ob bratovi odtujitvi prežemajo silovita čustva, ki se zmedeno razpenjajo vse od ljubosumja do splošnega nelagodja in tesnobe do vseh in vsega naokoli. Na živce mu gredo celo prijatelji, sploh vanj očitno zatreskana, leto dni mlajša Jana.

Komentar
»Ko si star petnajst let, ti gre na živce vse. Mama, oče, bratje in sestre, sošolci, stvari, ki se spreminjajo, in stvari, ki se ne. Vse. Še najbolj pa ti gre na živce, da ne veš prav dobro, kaj je to, kar ti gre tako zelo na živce, saj tega ne znaš zares ubesediti, kaj šele razložiti, le občutiš lahko, in to tako zelo zelo močno. Povrhu pa vseh teh tvojih nakopičenih občutij še nihče ne jemlje čisto resno. Odrasli so že davno pozabili, kakšno težo imajo, vrstniki imajo polno glavo svojih problemov, ti pa si vedno bolj zmeden, jezen in osamljen. Sam proti vsem, ujet v medobdobje preteklega otroštva in bližajoče se odraslosti. In strah te je. /…/ To so občutja, čustva in stanja, v katera je režiser Martin Turk na izredno rahločuten, a hkrati pristno polnokrven način potopil zgodbo svojega novega celovečernega filma Ne pozabi dihati.«
Gaja Pöschl, RA SLO - Program ARS

Izjava avtorja
»Ne pozabi dihati je intimna drama o odraščanju, prvih ljubeznih, ljubosumju in močnih čustvih, ki človeka prevevajo v tem obdobju. Skozi oči 15-letnika sem želel prikazati to naporno obdobje adolescence, ki je zaznamovano z nespametnimi izpadi, nerodno zmedenostjo, neomajano aroganco, predvsem pa s strahom pred izgubo osebe, ki ti je v tistem trenutku najpomembnejša. Hkrati so neizbežni del tega obdobja tudi simpatije in privlačnosti, ki mlademu moškemu omogočijo prestop v svet odraslih. Verjamem, da gre za formativne, vsem znane in univerzalne vtise, ki smo jih v naglici življenja pozabili, čeprav so ključno oblikovali naše osebnosti.«
Martin Turk, režiser in scenarist

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy