2021

EMA, r. Pablo Larraín (Čile, 2019)

Pričetek:
Zaključek:

Spletna platforma

Ema

FILMSKI ŠOPEK Nagrada AKMS: Ema, Razbijalka sistema



Ema
(Ema, Čile, 2019, barvni, 107 min.)

Režija: Pablo Larraín
Scenarij: Guillermo Calderón, Pablo Larraín, Alejandro Moreno
Fotografija: Sergio Armstrong
Glasba: Nicolas Jaar
Montaža: Sebastián Sepúlveda
Igrajo: Mariana di Girolamo (Ema), Gael García Bernal (Gastón), Santiago Cabrera (Aníbal), Giannina Fruttero (Sonia), Mariana Loyola (Sara), Catalina Saavedra (Marcela), Paula Luchsinger (Maria)
Produkcija: Fabula (Čile)
Festivali, nagrade: Benetke 2019: nagrada UNIMED za najboljšo režijo; Ljubljana 2019: nagrada art kino mreže za najboljši film festivala; Miami 2020: nagrada alacran za najboljšo filmsko glasbo
Odziv občinstva: od rahlo zadržan do močno vznemirjen in celo navdušen
Odziv kritike: soglasno priznanje odličnosti
Distribucija: Demiurg

Zanimivosti
Pri čilskem režiserju Pablu Larraínu je pravzaprav najboj zanimivo to, iz kakšnega okolja prihaja in kaj je to okolje v njem vzbudilo oziroma kako ga je izoblikovalo. Na svet je namreč prišel le tri leta po brutalnem umoru takratnega predsednika Salvadorja Allendeja, ki so ga izvedli skrajni desničarji pod vodstvom poznejšega diktatorja Augusta Pinocheta. Pa ne kot otrok običajne čilenske družine tistega časa – rodil se je namreč v privilegiranem družbenem okolju enega tedanjih najpomembnejših predstavnikov hunte, ki je bila na oblasti. Kljub temu je Larraín v mladih letih, predvsem v času študija, krenil po povsem drugi družbeno-politični poti – zavedal se je namreč vsega slabega, kar je obdobje desničarske diktature prineslo čilenskemu ljudstvu in odločen je bil, da s tem obdobjem, s tem pa hkrati s svojo družino, neposredno obračuna preko svojih del. Tako je skoraj njegov celotni opus, v srcu katerega je ti. čilenska trilogija, bolj ali manj neposredni obračun z njegovo in preteklostjo njegove družine.

Zgodba
Plesalka Ema in njen fant Gaston sta gonilni sili eksperimentalne plesne skupine. Njuno življenje se obrne na glavo, ko se njun posvojeni sin Polo vplete v nasilen incident. Ko se Ema in Gaston odločita, da se bosta otroku odrekla, začne njuno razmerje postopoma razpadati. Ema s tem zapleše v novo življenje ter stopi na pot osvoboditve in samoodkrivanja. Njena zgodba nas popelje v svet reggaetona, energične urbane glasbe Latinske Amerike, in nam s plesom predstavi neukrotljivo umetniško dušo, odločeno postaviti se po robu družbenim pritiskom in zahtevam po konformnosti.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy