2021

RAZBIJALKA SISTEMA, r. Nora Fingscheidt (Nemčija, 2019)

Pričetek:
Zaključek:

Spletna platforma

RAZBIJALKA SISTEMA (Nemčija, 2019)

FILMSKI ŠOPEK Nagrada AKMS: Ema, Razbijalka sistema



Razbijalka sistema
(Systemsprenger, Nemčija, 2019, barvni, 125 min.)

Režija: Nora Fingscheidt
Scenarij: Nora Fingscheidt
Fotografija: Yunus Roy Imer
Glasba: John Gürtler
Montaža: Stephan Bechinger, Julia Kovalenko
Igrajo: Helena Zengel (Bernadette 'Benni' Klaaß), Albrecht Schuch (Michael 'Micha' Heller), Gabriela Maria Schmeide (gospa Bafané), Lisa Hagmeister (Bianca Klaaß, Bernadettina mama), Melanie Straub (Dr. Schönemann)
Produkcija: Kineo Filmproduktion, Weydemann Bros., Oma Inge Film, ZDF/Das kleine Fernsehspiel (Nemčija)
Festivali, nagrade: Berlin 2019: srebrni medved – nagrada Alfreda Bauerja, nagrada žirije bralcev časnika Berliner Morgenpost; evropske filmske nagrade 2019: nagrada za najboljšega evropskega skladatelja; Les Arcs 2019: nagrada občinstva za najboljši celovečerni film; Molodist 2019: nagrada ekumenske žirije za najboljši celovečerni film mednarodnega programa; Noordelijk 2019: nagrada občinstva za najboljši film; Santiago 2019: nagrada za najboljšega igralca; Palm Springs 2020: nagrada FIPRESCI; nemške filmske nagrade 2020: za najboljši igrani film, za najboljšo režijo, za najboljšega glavnega igralca, za najboljšo glavno igralko, za najboljši scenarij, za najboljšo montažo, za najboljši zvok; bavarske filmske nagrade 2020: nagrada za najboljšo produkcijo; in številne druge.
Odziv občinstva: presenečeno navdušen
Odziv kritike: soglasno priznanje odličnosti
Distribucija: FIVIA – Vojnik

Zanimivosti
Izraz “razbijalec sistema” se bolj kot oznaka, s katero bi kategorizirali določen profil otrok z motnjami v osebnostnem razvoju, zdi posrečena marketinška iznajdba – hote negativistična, bombastčna. A Nora Fingscheidt, avtorica filma, opozarja, da se je z njim prvič srečala med snemanjem svojega dokumentarca, posvečenega tematiki zavetišč za ženske. S tem izrazom so namreč označili mlado, komaj štirinajstletno dekle, ki je zaradi njenih silovitih izbruhov pod svoje okrilje ni hotel sprejeti noben mladinski popravni dom. Pravi, da jo je ta oznaka osupnila in vznemirila, zaradi česar se je lotila nadaljnje raziskave in tako naletela na še več tovrstnih primerov. Sama te “razbijalce sistema” vidi kot neverjetno močne in vzdržljive otroke, ki pa so že tako zgodaj doživeli nepredstavljivo veliko slabega, kar je ogrozilo njihovo prihodnost in jih preobrazilo v temeljno tragične figure.

Zgodba
Benni je prav posebna deklica. Z nebrzdano energijo, s katero kot za šalo ustrahuje svoje vrstnice (in odrasle), je obsojena na svojevrstno osamitev. Mama je ne more obvladovati, zato jo preda socialni službi. Socialne službe ne vedo točno, kaj z njo narediti, saj se je otepajo vse vzgojno-varstvene ustanove. Zdi se, da jo lahko obvladuje le Michael, ki že leta uspešno izvaja programe za prilagajanje problematičnih najstnikov. Za nekaj dni, ki jih z njim preživi v osamljeni koči sredi gozda, se zdi, da je Benni pripravljena na uspešno socializacijo, a ponovna vrnitev v civilizacijo – in nezadržna otroška želja po materini bližini – jo ponovno pahneta v začarani krog, iz katerega ni izhoda.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy