2022

PALM SPRINGS, r. Max Barbakow (ZDA, 2020)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

PALM SPRINGS, r. Max Barbakow (ZDA, 2020)

Palm Springs (Palm Springs, ZDA, 2020, barvni, 90 min.)

Domiselna, zabavna in nepričakovanih zasukov polna eksistencialna komedija o ljubezni, izolaciji in iskanju smisla v svetu, kjer je »danes včeraj in jutri danes«.

Režija: Max Barbakow
Scenarij: Andy Siara
Fotografija: Quyen »Q« Tran
Glasba: Matthew Compton
Montaža: Matthew Friedman, Andrew Dickler
Igrajo: Andy Samberg (Nyles), Cristin Milioti (Sarah), J. K. Simmons (Roy), Meredith Hagner (Misty), Camila Mendes (Tala), Tyler Hoechlin (Abe), Peter Gallagher (Howard), Chris Pang (Trevor), Jacqueline Obradors (Pia)
Produkcija: Limelight, Sun Entertainment Culture, The Lonely Island (ZDA)
Festivali, nagrade: Sundance 2020 (premierno prikazovanje)
Distribucija: Cinemania Group

Zanimivosti
Hollywoodska filmska industrija nam s svojim promocijskim arzenalom blagajniške adute predstavlja in ponuja v vseh možnih oblikah in oblekah. Pričakujoče občinstvo najprej vzdramijo s kakšnim »razkritjem« s prizorišča snemanja, bolj ali manj brezvsebinsko informacijo, ki mora vsebovati vsaj en »dražilni« element (najraje ime zvezdnika, če ni drugega, pa vsaj namig na škandal), tega pa lačni množici v glodanje vržejo kot »skrbno varovano skrivnost, ki je ušla kljub strogim varnostnim ukrepom«. Sledijo izjave, intervjuji, nastopi v pogovornih oddajah; nato napovedniki, pa mimohodi zvezdnikov po rdeči preprogi, skoraj obvezno v dizajnerskih oblačilih, ter zopet izjave, intervjuji, nastopi v pogovornih oddajah; in končno so tu še pompozne napovedi prihoda tovrstnih del v kinodvorane, k ponudnikom pretočnih vsebin, kar znova pospremijo z izjavami, intervjuji, nastopi v pogovornih oddajah … Zaradi tega imamo pogosto občutek, da o hollywoodskih spektaklih vemo skoraj vse. Včasih celo preveč. Pri tem pa malodane pozabljamo, da ameriški film še zdaleč ni zgolj Hollywood in da znajo v Združenih državah filme snemati tudi na drugačen način. Pravzaprav nam šele vpogled v nastajanje filmskih del t. i. neodvisne produkcije razkrije tisto prvinsko iznajdljivost in prilagodljivost, tisto strast in predanost, ki naj bi bile značilne karakterne poteze Američanov. Krasen primer te predanosti in brezpogojne odločenosti, da boš dokončal začeto, nam ponudi prav ustvarjalna ekipa filma Palm Springs. Sprva sta bila režiser Barbakow in scenarist Siara prepričana, da je zanju najpomembnejša zavest o mikroproračunu, ki ga imata na voljo, in da se mora to jasno odražati v »prilagojenem scenariju, ki bo omogočal enostavno produkcijo«. Nekaj kasneje sta se strinjala, da bi projekt vendarle veljalo zastaviti vsaj za spoznanje bolj ambiciozno. Zadoščalo jima je že to, da sta ga v konceptualnem smislu povišala na status »komedije absurda v duhu filma Zbogom, Las Vegas«. Zgodba naj bi sicer pripovedovala o tridesetinnekaj letniku, ki je namenjen v Palm Springs, da bi tam naredil samomor, a si na poti, ob ponovno odkritem smislu življenja, premisli. Delo pri projektu sta morala za nekaj časa prekiniti, saj so Andyja povabili k sodelovanju pri neki televizijski oddaji, česar preprosto ni mogel zavrniti (sanjala sta, da bi mikroproračun lahko narasel vsaj v miniproračun). Ob vrnitvi je Andy predlagal ponoven dvig ambicioznosti njune produkcije – in sicer z vnosom znanstvenofantastičnega elementa. Projekt sta razvijala dalje, ga dopolnjevala … A nato trčila na oviro, ki se je sprva zdela visoka vsaj kot Mount Everest. Za dejansko snemanje na plažah Palm Springsa preprosto nista imela dovolj sredstev. A tudi to ju ni ustavilo. Film ima še vedno naslov Palm Springs, hkrati pa velja za enega najuspešnejših neodvisnih projektov, kar so jih v zadnjem desetletju splavili na festivalu v Sundanceu.


Zgodba
Sarah se resnično ne veseli dneva, ki je pred njo: njena sestra Tala se poroči. Zvečer, ko se kot črna ovca družine na slavnostni večerji slabo znajde v vlogi slavnostne govorke, ji mikrofon iz rok izpuli Nyles. Flegmatični neznanec v rumenih kopalkah in havajski srajci jo presune z enigmatičnim govorom o življenju in ljubezni (ter malo pozneje še z gibi na plesišču, za katere se zdi, kot da jih je vadil ... že milijonkrat). Njuna zveza za eno noč se zdi že skoraj neizbežna, a preden jo lahko zares užijeta, Nylesa zakamuflirani neznanec iz grma ustreli s samostrelom. Razvoj dogodkov je šokanten. Toda še preden se Sarah dobro zave, kaj se dogaja, se zbudi v svoji postelji – in spet je 9. november zjutraj, dan poroke, dan, ki ga je že enkrat preživela.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy