2022

TUDI MIŠI GREDO V NEBESA (Češka, Francija, Poljska, Slovaška, 2021, sinh.) 6+

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

TUDI MIŠI GREDO V NEBESA (Češka, Francija, Poljska, Slovaška, 2021, sinh.) 6+

Tudi miši gredo v nebesa (Myši patří do nebe, Češka, Francija, Poljska, Slovaška, 2021, 87 min., sinh.), 6+

Film Tudi miši gredo v nebesa govori o upanju, iskanju ljubezni in pogumu ter o preseganju predsodkov in celjenju starih ran. Pokaže nam, da je vse, kar se zdi že skoraj končano, lahko začetek nečesa novega, in da je mogoče premagati tudi na videz nepremagljive stvari.

Režija: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček
Scenarij: Alice Nellis, Richard Malatinský
Avtorica knjižne predloge: Iva Procházková
Umetniški direktorji: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček, Jan Kurka
Direktor fotografije: Radek Loukota
Montaža: Vladimír Barák
Glasba: Krzysztof A. Janczak
Glasovi: Maja Kunšič (miška Hopka), Gašper Jarni (lisjak Beloprsec), Primož Pirnat (rak), Blaž Šef (rakun), Matej Puc (mišji očka), Vesna Pernarčič (mišja mamica), Gašper Malnar (mišji župan), Asja Kahrimanovič-Babnik (mišja sošolka) idr.
Producenti: Vladimír Lhoták, Alexandre Charlet, Grzegorz Wacławek, Jonathan Hazan
Produkcija: Fresh Films, Les Films du Cygne, Animoon, Cinemart production
Festivali, nagrade: Posebna omemba žirije in nagrada občinstva, MFAF Anifilm 2021; nagrada za animirani celovečerni film, Mednarodni filmski festival za otroško in mlado občinstvo SCHLiNGEL 2021; zlata čaša za najboljši animirani film, MFF Šanghaj 2021; izbor za sekcijo Obzorja, MFF Karlovi Vari 2021; MFAF Annecy 2021
Distributer v Sloveniji: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

Zgodba
Bojevita miška Hopka in plahi lisjak Beloprsec se po nesrečnem pripetljaju nevede znajdeta v živalskih nebesih. V tem nenavadnem okolju morata pozabiti na svoje naravne nagone in na popotovanju po novem svetu združiti moči. Miška in lisjak po številnih dogodivščinah in nepričakovanih prigodah naposled postaneta najboljša prijatelja.

Zanimivosti
Film je nastal po knjižni predlogi Miši gredo v nebesa avtorice Ive Procházkove, ki se v svojih delih pogosto dotika težjih tem, s katerimi se srečujejo otroci in mladostniki. Zgodbo o živalskih nebesih je napisala tudi zaradi lastnega otroškega strahu pred smrtjo. Knjigo je v slovenskem jeziku leta 2019 izdala Založba Miš.

Film je občasno nastajal na osmih različnih lokacijah po Evropi. Celoten proces ustvarjanja filma je trajal 6 let, samo snemanje pa nekaj več kot 14 mesecev. Za film je bilo zgrajenih približno 80 kompletov kulis in ročno izdelanih več kot 100 lutk. Snemalo se je na več različnih prizoriščih naenkrat, z osmimi animatorji, zato je film v organizacijskem in proračunskem smislu največja produkcija stop animacije v češki zgodovini.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy