2016

BoB - Balancing on the Border / Iskanje ravnovesja na meji - Mednarodna študentska filmska delavnica Visoke šole za umetnost UNG, projekcija filmov s pogovorom

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Soocanja www

Druga edicija projekta BoB - Balancing on the Border / Iskanje ravnovesja na meji je potekala med 16. in 27. novembrom 2015 v obeh mestih na meji, torej med Novo Gorico in Gorico. Splošnim temam, ki jih odpira projekt (enakopravnost med spoloma in/ali ravnotežje dela in življenja na meji), so mentorji in udeleženci že lansko leto dodali geografsko zgodovinsko dimenzijo, ki se ponuja kot neizčrpni vir raziskovanj in interpretacij ter mladim udeležencem odpira dodatno perspektivo v pogledu na sedanjost. Letos pa seveda niso mogli mimo pereče situacije z begunci in migranti, ki je dosegla Slovenijo ravno v času delavnice, se pa tiče vseh nas. Tako je bil podton letošnje edicije podan v vprašanju "Novi zidovi Evrope?".

Skozi pripovedovanje v filmu in animaciji so študentje iz 10 držav (Avstrija, Hrvaška, Francija, Indija, Italija, Makedonija, Norveška, Poljska, Portugalska in Slovenija) raziskovali pojem meje - naj bo to konceptualno, kontekstualno ali fizično. V šestih mešanih skupinah so študentje ustvarili več del, od animiranih filmov do eksperimentalnih in dokumentarnih ter eno dokumentarno interaktivno instalacijo.

Projekt je organizirala Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici, ki je s podporo Norveškega finančnega mehanizma gostila tudi šoli Westerdals iz Osla (Norveška) in ESAD iz Caldas da Rainha (Portugalska).

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy