2016

DUŠAN DOVČ: POEZIJA V GALERIJI

Mestna galerija Nova Gorica

Soocanja www

Kako gledati poezijo, če jo srečamo v galeriji? Kako se prepleta beseda s svojo podobo, poetičnost z likovnostjo, črka s črto?

Predavanje bo predstavilo stik dveh umetniških izrazov: poezije in vizualne umetnosti. Literarna teorija in zgodovina sta se do vizualne poezije opredelili na različne načine: prepoznali sta jo kot kreativen eksperiment ali pa kot nekaj, kar kratko in malo sploh ni poezija. Ne glede na odločitev za ali proti, se je upravičeno spraševati, kako takšna poezija presega tradicionalna jezikovna in pesniška sredstva in se spremeni v neko drugo, sestavljeno umetniško prakso, ki je zapustila književne institucije in se zatekla v galerije. Tam pa so pesniška besedila postala objekt zanimanja kuratorjev in objekt pogleda obiskovalcev.

Dušan Dovč, rojen leta 1973, diplomirani literarni komparativist. Od leta 1997 dela v kulturi, od leta 2013 s statusom samozaposlenega v kulturi. Od leta 2004 član ekipe SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana, kjer je v obdobju 2004–2015 koordiniral produkcijo zavoda ter skrbel za odnose z javnostmi in pridobivanje sredstev. Oktobra 2015 je nastopil mandat direktorja zavoda. Njegovo področje delovanje so zlasti podporni programi v kulturi in interdisciplinarno povezovanje sodobne umetnosti s programi raziskovanja, kuratorstva, teorije, kritike, izobraževanja, kulturne vzgoje, dokumentiranja in arhiviranja ter informiranja. Je član projektne skupine fizičnega in spletnega video arhiva Postaja DIVA in sovodja programa Brez žebljev in podstavkov, občasno pa s sodelavci sodeluje pri pripravi razstav kot so-kurator. Aktiven je tudi v različnih skupinah za razvoj kulturne politike (član ekspertne skupine za mobilnost pri Evropski komisiji, maj–december 2011, član upravnega odbora pri društvu Asociacija od leta 2009, član Delovne skupine MOL za trajni dialog z nevladnimi organizacijami na področju kulture in samozaposlenimi v kulturi, od 2010 dalje).

Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo, ki se bodo zvrstila od januarja do marca leta 2016, nastajajo kot stalno sodelovanje med Mestno galerijo Nova Gorica in SCCA-Ljubljana. Začeli so z izmenjavami mednarodnih predavateljev v okviru šole za kustose in kritike Svet umetnosti, nadaljevali v letu 2014 s predavanji sodelavcev SCCA (Barbara Borčić, Ida Hiršenfelder, Saša Nabergoj), v letu 2016 pa se bodo prav tako s sodelavci SCCA osredotočili na posamezna poglavja v sodobni umetnosti.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy