2016

Barbara Borčić: Apropriacija in ponovna uprizoritev. Zgodnja dela skupin Laibach in Irwin, predavanje

Mestna galerija Nova Gorica

Soocanja www

Predavanje bo predstavilo zgodnje primere dveh umetniških postopkov, ki sta zaznamovala konec 20. in začetek 21. stoletja: »prisvojitev/apropriacija« in »ponovno uprizarjanje (re-enactment)«, pri čemer je šlo pogosto tudi za neke vrste aktualizacijo, kontekstualizacijo in reinterpretacijo. Pogledali bomo, katere metode in orodja so uporabili in s kakšnimi učinki. Umetniški postopek »apropriacija« seže v osemdeseta leta 20. stoletja. Na primeru zgodnjih umetniških del skupine Laibach bomo pogledali, kako so se soočali z vprašanji originalnosti, avtentičnosti in na drugi strani kopije. Posluževali so se metod ready-made, cut-up, objet trouvé in montaže, sestavljali so kolaže in brikolaže in pri tem izkoristil tudi možnosti fotokopirnega stroja in video naprav.

Umetniški postopek »ponovno uprizarjanje« se je uporabljal že v povezavi z avantgardno umetnostjo, vendar zaznamuje zlasti prvo in drugo desetletje 21. stoletja. Kot zgodnji primer »reenactmenta« v slovenskem prostoru bo predstavljena razstava Back to the USA skupine Irwin (Galerija Škuc, Ljubljana, 1984) –  »rekonstrukcija« oz. interpretacija del z istoimenske odmevne razstave newyorških umetnikov, ki je v letih 1983 in 1984 potovala po evropskih galerijah in promovirala nove postmodernistične tendence.

Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo, ki se bodo zvrstila od januarja do marca leta 2016, nastajajo kot stalno sodelovanje med Mestno galerijo Nova Gorica in SCCA-Ljubljana. Začeli so z izmenjavami mednarodnih predavateljev v okviru šole za kustose in kritike Svet umetnosti, nadaljevali v letu 2014 s predavanji sodelavcev SCCA (Barbara Borčić, Ida Hiršenfelder, Saša Nabergoj), v letu 2016 pa se bodo prav tako s sodelavci SCCA osredotočili na posamezna poglavja v sodobni umetnosti.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy