2017

NEŽA GRUM: Kratki film vs. umetniški video - Video projekcija z uvodno predstavitvijo

Mestna galerija Nova Gorica

Soocanja www

Zadrega, kdaj govoriti o videu in kdaj o kratkem filmu, se zdi mlajšim generacijam nepotrebna. Prav zato na festivalih kratkega filma lahko vidimo tudi umetniški video. Vendar, ali ga zna občinstvo gledati onkraj meril, s katerimi vrednotimo narativni film? Ali znamo prepoznati vrednost umetniškega videa, če ga vidimo na velikem platnu? In obratno, kako kratek film prezentirati v galerijskem prostoru?

Z dostopnostjo novih tehnologij se veča krog ustvarjalcev video vsebin, kratkometražna produkcija je obširnejša  in bolj raznolika kot kadarkoli. Obenem tehnološki napredek briše meje tudi z izenačitvijo nosilcev, ki so v preteklosti že v imenu določali video umetnost oziroma film. Nadalje se vsebine stapljajo s pomočjo spleta, ki ponuja enotno platformo in izkušnjo videa v galeriji ali filma v kinematografu prinaša v en sam prostor – posameznikovo domovanje. Predrugačenje pojmov, ki se povezujejo z video produkcijo, vpliva na dojemanje samih vsebin in postavlja zahtevo po spremembi paradigme. Predavanje bo ob izbranih primerih kratkega filma in umetniškega videa poskusilo predstaviti podobnosti in razlike med videom in kratkim filmom.

Neža Grum (1987, Ljubljana) je diplomirala na ljubljanski FDV, smer kulturologija. Je članica društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken, s katerim redno pripravljajo večere kratkega filma v Slovenski kinoteki ter pripravljajo programe kratkega filma za različne kulturne hrame po Sloveniji. Sodeluje pri produkciji in snovanju programa FeKK festivala kratkega filma v Ljubljani ter pri produkciji festivala žanrskega filma Kurja polt. Od leta 2016 je sodelavka video in novomedijskega arhiva Postaja DIVA. V različnih vlogah nastopa pri kulturnih in umetniških projektih. Ustvarja v filmu.


Tri Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo, ki se bodo zvrstila januarja, marca in aprila 2017, nastajajo kot stalno sodelovanje med SCCA-Ljubljana in Mestno galerijo Nova Gorica. Začeli smo z izmenjavami mednarodnih predavateljev v okviru šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, nadaljevali v letu 2014 in 2016 s predavanji sodelavcev SCCA (Barbara Borčić, Ida Hiršenfelder, Saša Nabergoj, Dušan Dovč, Miha Kelemina), v letu 2017 pa se bomo s sodelavci SCCA osredotočili na povezave med video umetnostjo in formo kratkega filma ter vsebino umetniških publikacij – zinov.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy