KOLEDAR DOGODKOV

Ženski pevski zbor KOMBINAT

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Union 2

Ženski pevski zbor Kombinat je skupina deklet, ki so se na dan upora, 27. aprila 2008, zbrale na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenile, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Ideja o takšni pevski skupini se je rodila mesec dni prej, na dekliščini ene njihovih članic. Kombinatke, stare med 20 in 55 let, so z vseh koncev Slovenije in delajo v različnih poklicih.

Zase pravijo, da niso nostalgične, da pojejo z vero v vrednote, kot so solidarnost, zvestoba ideji, srčnost in pogum. Združene so v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic. Verjamejo, da kritična misel lahko vzklije le iz uporne drže. Naš čas golta človeško dušo, na oltar postavlja uspeh, tekmovalnost in videz. Ni mu mar za človekove pravice, čeprav si jih za alibi marsikdaj sposodi. Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujajo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevajo v izvirnih jezikih. Te pesmi zanje niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi.

Njihov credo je: Z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne membrane. Z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi.

Vstopnina: 14 € 
V predprodaji do torka, 13. maja 2014, do 17. ure: 11 €

http://www.youtube.com/watch?v=2Taj06_88jI

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy